TRANSFER OF HAZARDOUS SUBSTANCES THROUGH THE FOOD CHAIN IN COASTAL WATERS OF THE BALTIC SEA - Suhareva, Natālija (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba mērķis bija raksturot piesārņojošo vielu pārnesi barības ķēdē un citus bioloģiskās transportēšanas ceļusBaltijas jūras piekrastes ūdeņos.Pētījuma rezultāti liecina, ka piesārņotāju koncentrācijas augsta trofiskā līmeņa organismos var ietekmēt barošanās ekoloģijas īpatnības. Vislielākā nozīme ir pētāmā organisma mobilitātei, jo tas uzņemtās kaitīgās vielas no barības laukiem ar augstāku piesārņojuma slodzi var bioloģiski transportēt uz uzraugāmajām vietām jūras piekrastē. Tāpēc vides kvalitātes un apsaimniekošanas nolūkos –jūras piekrasti un tās lagūnas tipa ezerus un upju estuārus ir ieteicams uzskatīt par savstarpēji saistītu ekosistēmu.Atslēgvārdi: piesārņojošās vielas, bioloģiskā pārnese, barošanās ekoloģija piekrastes ekosistēmā, piesārņojuma akumulācija, Baltijas jūra, Rīgas līcis, Hg, PHB, PBDE, Eiropas asaris

The aim of this thesiswas to characterise the trophic transfer and other bio-transportation paths of priority hazardous substances in coastal waters of the Baltic Sea. The study revealed that concentrations of target pollutants measured in organisms with a high trophic position can be affected by feeding ecology. However, the high mobility of studied species transporting hazardous substances, trophically derived from other feeding grounds with a higher pollution load to the monitored areas, may have a stronger impact. Consequently, it is suggested to treat the sea coast, rich in lagoon-type lakes and river estuaries as a single interconnected ecosystem.Keywords:pollution, bio-transportation, feeding ecology in a coastal ecosystem, pollution accumulation, the Baltic Sea,the Gulf of Riga, Hg, PCB, PBDE, European perch
Piesārņojošo vielu pārnese barības ķēdē Baltijas jūras piekrastes ūdeņos: Promocijas darbs
Keywords: Vides zinātne; Environmental science