Linux un Docker konteineri kā sistēmas virtualizācijas rīki - Dālbergs, Ģirts (Latvijas Universitāte, 2015)
Šobrīd arvien vairāk attīstās mākoņskaitļošana, un līdz ar to aug arī nepieciešamība pēc labām un efektīvām sistēmas virtualizācijas iespējām. Līdz šim pārsvarā tiek izmantota pilna sistēmas virtualizācija ar virtuālajām mašīnām, bet to realizācija prasa daudz laika un datora resursu. Šī darba mērķis ir izpētīt konteinerus kā sistēmas virtualizācijas iespēju un apsvērt tos kā alternatīvu virtuālajām mašīnām, kā arī izpētīt un mēģināt ieviest kādu no konteineru realizācijas iespējām. Vēl vajadzētu mēģināt integrēt konteinerus mākonī. Darba gaitā ir iepazīti Linux un mazāk Docker konteineri un to realizācijas iespējas, kā arī īstenota konteineru izveide un pārvaldīšana. Papildus tam ir izpētīta minimālu konteineru veidošana un pārnešana starp dažādām pamatsistēmām, un arī ar mākoni savietojamu konteineru realizācija izmantojot hipervizoru Libvirt.

At the moment cloud computing is growing by the second and because of that the need for good and efficient system virtualization options. For now mostly full virtualization is being used, but it consumes a lot of time and computing resources. The goal of this paper is to research containers as a system virtualization tool and consider them as an alternative for virtual machines, as well as research and try to implement some of the container deployment options. Furthermore containers should be integrated in a cloud. During the research the author has gotten to know about Linux and a little bit less about Docker containers and their implementation options, as well as created and managed containers. In addition to that, minimal container deployment and compatibility between multiple hosts, as well as cloud compatible containers using Libvirt have been implemented.
Linux and Docker containers as system virtualization tools
Keywords: Datorzinātne; Konteineri; Ātrdarbība; LXC; Docker; virtualizācija