Kohēzija modernās amerikāņu angļu valodas tekstu korpusā - Gladenkova, Nadežda (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs ir veltīts kohēzijas kā svarīgas valodas parādības izpētei, kura veicina sakarīgu komunikācijas procesu. Maģistra darba mērķis bija noteikt un izanalizēt kohēzijas kategorijas Modernās Amerikāņu Angļu Sarunvalodas Korpusā. Diskursa analīzē iegūtie dati parādīja, ka kohēzija ir teksta vienību saistījums, kas izteikta ar referenci, vārdu aizstāšanu, vārdu izlaišanu, saikļiem, leksisko kohēziju un funkcionāliem vārdiem. Informācija par angļu valodas lietojumu, kura tiek sniegta Modernās Amerikāņu Angļu Sarunvalodas Korpusā var būt noderīga jebkuram valodas lietotājam, kas ir ieinteresēts saistīta sarunvalodas teksta izveidē.

The Master Thesis is devoted to researching cohesion as a significant phenomenon in language enabling the discourse to be logically understood in the process of communication. The aim of the Master Thesis was to identify and analyze the types of cohesion in the Corpus of Spoken Contemporary American English. The data gathered as a result of the conducted discourse analysis proved that the basic means of applying cohesion in the sentences are reference, substitution, ellipsis, conjunction, lexical cohesion and function words. The information of the use of English provided in the Corpus of Spoken Contemporary American English can be useful for any language user interested in constructing one’s sentences and making one’s spoken language cohesive.
Cohesion in the Corpus of Contemporary American English
Keywords: Valodniecība