Vietrade kā Auces un apkārtnes ciemu tīkla attīstības pieeja - Lingebērziņš, Ēriks (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darbā ir pētīta vietrade kā daudzslāņaina pieeja teritoriju attīstības plānošanā. Darbs piedāvā vietradē balstītu skatījumu uz telpisko plānošanu ārpus lielpilsētām, par vietas izpētes teritoriju izvēloties Auci un tās ciemu tīklu. Ciemu tīkla esamība tiek pārbaudīta izpētes gaitā, pārliecinoties par vietrades kā pieejas atbilstību izvēlētajai teritorijai. Vietrade tiek piedāvāts kā risinājums aktuālo mazo vietu plānošanā – sekām iedzīvotāju skaita sarukšanai, pakalpojumu koncentrācijai novadu centros un sociālo fragmentāciju. Izmantojot kvalitatīvās pētniecības metodes – daļēji strukturētas intervijas, dokumentu un periodikas analīzi tiek pētīta vietas izjūta, kopienas potenciāls un aktivizēšanas iespējas, ciemu funkcionālā un simboliskā nozīme vietas attīstībā. Darba rezultātā izstrādāti attīstības scenāriji un sniegti priekšlikumi to īstenošanai. Darbs sastāv no 116 lappusēm, 28 attēliem, 12 tabulām, 3 pielikumiem (59 lapas).

The master's thesis examines placemaking as a multi-layered approach to territorial development planning. The thesis offers a placemaking perspective on spatial planning outside large cities, choosing Auce and its nucleated villages as the study area. The existence of the nucleated villages is examined during the study, confirming the suitability of placemaking as an approach for the selected area. Placemaking is proposed as a solution for the planning of small places, which are currently facing a decline in population, concentration of services in regional centres and social fragmentation. Using qualitative research methods – semi-structured interviews, document and periodical analysis – the sense of place, community potential and opportunities for revitalisation, as well as the functional and symbolic significance of villages in the development of the area are studied. The thesis presents development scenarios and proposals for their implementation. The thesis consists of 116 pages, 28 images, 12 tables, 3 appendices (59 pages).
Placemaking as an approach to the development of Auce and its nucleated villages
Keywords: Arhitektūra; vietrade; vietas izjūta; vietas identitāte; kopiena; vietas potenciāls