Cukura diabēta pacientu pieredze par diabēta radītām pataloģiskām pārmaiņām kājās un to profilaksi - Lihamanova, Jeļena (Latvijas Universitāte, 2015)
Bakalaura darba tēma „Cukura diabēta pacientu pieredze par diabēta radītajām patoloģiskajām pārmaiņām kājās un to profilaksi” ir izvēlēta, jo pēc literatūras datiem, pēdu problēmas ir aktuālas 15 – 20 % cukura diabēta pacientu un apmēram 20 % pacientiem tās ir hospitalizācijas iemesls(1). Pētījuma mērķis: noskaidrot cukura diabēta pacientu pieredzi par diabēta radītām patoloģiskām pārmaiņām kājās un to profilaksi. Pētījuma izvirzītais jautājums ir: Kāda ir cukura diabētu pacientu pieredze par diabēta radītām patoloģiskām pārmaiņām kājās un to profilaksi? Pētījuma iegūtie rezultāti liecina, ka pacienti ir informēti un zina kādas var būt sekas diabēta radītām patoloģiskām pārmaiņām kājās, kā vienu no biežākajām problēmām minot kājas amputāciju. Bet pacientiem trūks informētības par valsts kompensējamajām programmām cukura diabēta pacientiem ar patoloģiskām pārmaiņām kājās. Atslēgas vārdi: diabēts, diabētiskā pēda, diabēta aprūpe, diabētiskās pēdas profilakse, diabēta patoloģijas kājās.

Bachelor thesis "diabetic patient awareness of diabetes caused by abnormalities in the legs and their prevention" has been selected as the literature data, foot problems are topical 15-20% of diabetes patients and approximately 20% of patients are the reason for hospitalization. The study aims: to clarify the diabetic patient awareness of diabetes-induced pathological changes in the legs and their prevention. The research question raised is: What is diabetes patient awareness of diabetes-induced pathological changes in the legs and their prevention? The study results show that patients are informed and know what can be the consequences of diabetes-induced pathology in the legs, as one of the most frequent problems giving leg amputation. But patients will lack awareness of an eligible country programs in diabetic patients with pathological changes in the legs. Keywords: diabetes, diabetic foot, diabetic care, diabetic foot prevention, diabetes pathology legs.
Diabetic patient awareness of diabetes caused by abnormalities in the legs and their prevention
Keywords: Medicīna; diabēts; diabētiskā pēda; diabēta aprūpe; diabētiskās pēdas profilakse; diabēta patoloģijas kājās