Bandītisms - Nosovs, Vitālijs (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba autors, izvēloties bakalaura darba tēmu, secinājis, ka par bandītismu Latvijā ir veikts diezgan maz pētījumu. Līdz ar to, darba autors nolēma izpētīt Krimināllikuma 224.pantā ietvērto bandītisma sastāvu, jo mūsdienās visā pasaulē pieaug to noziegumu skaits, kas ir saistīti ar ieroču pielietošanu, un, kaut arī šobrīd Latvija ir samērā droša valsts, tomēr ir iespējamība, kā arī Latvijā nākotnē palielināsies to noziegumu skaits, kas ir saistīti ar ieroču pielietošanu. Līdz ar to darba autors uzskata, ka ir jābūt labi izpētītam bandītisma sastāvam Latvijas krimināltiesībās un, iespējams, arī būtu jāveic Krimināllikuma 224.panta grozījumi, tādā veidā pielāgojot bandītisma sastāvu mūsdienu pasaules realitātei, lai Krimināllikuma 224.pants nākotnē palīdzētu cīnīties ar iespējamām bandītisma izpausmēm Latvijā. Bakalaura darbā autors pēta Krimināllikuma 224.panta dispozīciju, kas paredz kriminālatbildību par bandītismu. Par pētījuma mērķi tika izvirzīta Krimināllikuma 224.pantā ietvērtā bandītisma sastāva un iespējamo panta grozījumu analīze. Lai sasniegtu šo mērķi, tiek izvirzīti sekojoši bakalaura darba uzdevumi: •izvērtēt bandītisma krimināltiesisko vēsturisko attīstību Latvijā, sākot no 20.gs. sākuma; •izpētīt Krimināllikuma 224.pantā ietverto bandītisma sastāvu un tā kvalifikācijas problēmas; •izpētīt ārvalstu bandītisma krimināltiesisko regulējumu. Bakalaura darba autors, izstrādājot darbu, nonāca pie secinājumiem, ka esošā Krimināllikuma 224.panta dizpozīcija ir uzlabojama, piemēram, iekļaujot norādi uz to, ka bandītisma sastāvs veidojas ne tikai izmantojot ieroci, bet arī izmantojot spridzināmās ietaises vai sprāgstvielas. Tāpat, darba autors secināja, ka var paredzēt kriminālatbildību par jaunu bandas locekļu vervēšanu, kā arī par to, ka bandā vai tās izdarītajos noziegumos piedalās valsts amatpersona.

Bachelor’s paper author, choosing Bachelor thesis topic, concluded that in Latvia there was quite a small study for banditry. Consequently, the author decided to study The Criminal Law section 224 which included gravament of a banditry, because nowadays all over the world there is an increase in the number of crimes related to the use of the weapons, although at the moment Latvia is a relatively safe country, there is the possibility that in Latvia in the future will increase the number of crimes related to the use of the weapons. Moreover, the author believes to be well-researched banditry composition of the Latvian criminal law and, possibly, take section 224 the Criminal Law amendments, thereby adjusting gravament of a banditry of today's world reality to the Criminal Law section 224 future to help fight the possible manifestations of banditry in Latvia. In the Bachelor paper, the author explores the Criminal Law section 224 disposition that criminalises a banditry. The author of this research puts an objective at the the Criminal Law section 224 including gravament of a banditry and the possible amendment of analysis. To achieve this goal, the author puts forward the following bachelor's papers objectives: •assess historical development of Latvian criminal banditry from the beginning of 20th century; •conduct a research on the Criminal Law section 224 gravament of a banditry and qualification problems; •research foreign banditry Crime regulations. Bachelor's paper author, came to the conclusion that existing Criminal Law section 224 disposition should be improved, for example by including a reference to the fact that the composition of banditry is formed not only using a weapon, but also by using detonators devices. In addition, the author concluded that it may provide criminal liability for the recruitment of a new gang members, as well as the fact that the gang or crime perpetrated by participating institutions of the respective country official.
Banditry
Keywords: Juridiskā zinātne; bandītisms; banda; ierocis; oragnizētā grupa; spridzināmā ietaise