No pieauguša cilvēka taukaudiem izdalītu cilmes šūnu raksturošana dažādās pasāžās, izvērtējot virsmas marķieru ekspresijas un diferenciācijas potenciāla izmaiņas - Ezerta, Agnese (Latvijas Universitāte, 2013)
Mūsdienās mezenhimālo cilmes šūnu(MCŠ) potenciālais pielietojums medicīnā dažādu slimību ārstēšanai strauji palielinās. Lai pierādītu, ka iegūtā šūnu populācija ir MCŠ, tām jāekspresē noteikti virsmas marķieri un jāspēj diferencēties par adipocītiem, osteocītiem un hondrocītiem in vitro. Šī darba mērķis bija pārbaudīt no taukaudiem izdalītu cilmes šūnu (ADSC) virsmas marķieru ekspresiju un diferenciācijas potenciālu dažādās pasāžās. Specifisku virsmas marķieru gēnu CD19, CD29, CD34, CD44, CD45, CD73, CD90, CD105 un HLA-DRA ekspresijas analīzes veikšanai tika izdalīta totālā RNS no ADSC pasāžām un veikta kDNS sintēze, kas tika izmantota RT-PCR un q-RT-PCR metodēs. Papildus tika veikta ADSC diferenciācija par adipocītiem, osteocītiem un hondrocītiem in vitro pēc P6. Iegūtie rezultāti parādīja pozitīvo marķieru gēnu ekspresijas līmeņa pieaugumu ar pasāžām. ADSC pēc P6 var efektīvi diferencēties par adipocītiem un hondrocītiem, bet osteocītu diferenciācijas potenciāls ir ierobežots.

Nowadays the potential use of mesenchymal stem cells (MSC) in medicine for treatment of different deseases is growing rapidly. The aim of this study was to examine human adipose-derived mesenchymal stem cells (ADSC) surface marker expression and differentiation potential in different passages. To conduct gene expression analysis, total RNA was extracted from different ADSC passages. Isolated RNA was used for a cDNA synthesis. Using the cDNA and specific primers for detection of CD19, CD29, CD34, CD44, CD45, CD73, CD90, CD105 and HLA-DRA genes, RT-PCR and q-RT-PCR was done. Also ADSC were differentiated into adipocyte, osteocyte and chondrocyte lineage. Obtained results showed expression level of positive marker genes. ADSC after P6 can efficiently differentiate into adipocytes and chondrocytes, but their osteogenic differentiation potential is limited.
Characterization of adult human adipose-derived stem cells at different passages evaluating changes in surface marker expression and differentiation potential
Keywords: Bioloģija