Pārdzīvojušais laulātais mantojuma lietā - Ezerniece, Eva (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darbā “Pārdzīvojušais laulātais mantojuma lietā” analizēts pārdzīvojušā laulātā tiesiskais statuss mantojuma procesā Latvijas Republikā, uzsverot mantas nošķiršanas problemātiku un līdzmantinieku ietekmi uz pārdzīvojušā laulātā tiesību realizāciju. Darbā izvērtēta Latvijas normatīvā regulējuma piemērošana praksē, aplūkoti sarežģījumi pierādījumu iegūšanā un apliecināšanā, kā arī analizēta tiesu prakse. Larī pastāv normatīvi risinājumi, tie praksē ir nepilnīgi un pārdzīvojušais laulātais saskaras ar juridiskiem un praktiskiem šķēršļiem, īstenojot savas mantiskās tiesības. Tiek izteikti priekšlikumi tiesību sistēmas pilnveidošanai, tostarp attiecībā uz līdzmantinieku iebildumu saturiskajiem kritērijiem un pārdzīvojušā laulātā tiesībām saglabāt dzīvesvietu.

The bachelor’s thesis “The Surviving Spouse in Inheritance Proceedings” analyzes the legal status of the surviving spouse in inheritance processes in the Republic of Latvia, emphasizing issues related to the separation of property and the impact of co-heirs on the realization of the surviving spouse’s rights. The study examines the application of Latvian legal norms in practice, highlights difficulties in obtaining and substantiating evidence, and analyzes relevant case law. Although legal solutions exist, they remain insufficient in practice, and the surviving spouse faces both legal and practical obstacles in exercising their proprietary rights. The thesis proposes improvements to the legal system, including criteria for the content of objections raised by co-heirs and the surviving spouse’s right to retain the shared residence.
The Surviving Spouse in Inheritance Proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; pārdzīvojušais laulātais; mantojuma sadale; mantas nošķiršana; mantojuma tiesības