Dzimumatšķirības stepes strupastu sugu Microtus socialis un Microtus paradoxus vecāku uzvedībā - Žīmante, Unda (Latvijas Universitāte, 2013)
Šajā darbā, novērtējot tiešo un netiešo vecāku rūpju intensitāti, eksperimentāli pētīta vecāku uzvedība monogāmā ģimenes modelī divām stepes strupastu sugām Microtus paradoxus (Ognev & Heptner, 1928) un Microtus socialis (Pallas, 1773). (Eksperimentos ar M.socialis tika izmantotas divas šīs sugas pasugas – M.s.socialis un M.s.nikolajevi.) Eksperimenti tika veikti laboratorijas apstākļos un tajos izmantots 61 dzīvnieks – 30 tēviņi un 31 mātīte. Iegūtie rezultāti liecina, ka abu sugu strupastu īpatņiem raksturīga izteikta vecāku uzvedība, un rūpes par mazuļiem abu dzimumu īpatņi uzņemas vienādi bieži. Starp apskatītajām taksonomiskajām grupām vislielākā vecāku atsaucība ir novērojama M.s.nikolajevi pasugas īpatņiem. Atslēgas vārdi: grauzēji, monogāmija, vecāku uzvedība, tiešās rūpes.

This research explores direct and indirect parental care of two steppe vole species – paradox vole and social vole. (In experiments with social vole to subspecies were used - M.s.socialis and M.s.nikolajevi.) All parental activities were evaluated and observed under laboratory conditions in 61 animals – 30 males and 31 females. The present results show that both vole species show distinctive paternal care for their offspring and the intensity of investment for both sexes is similar. Among examined taxonomic groups M.s.nikolajevi displayed most explicit parental responsiveness and care. The present investigation shows that both M.socialis subspecies show and the main differences are related to individual response to stress. Key words: rodents, monogamy, parental investment, direct care.
Sex differences in parental behavior in captive social vole (Microtus socialis) and paradox vole (Microtus paradoxus)
Keywords: Bioloģija