Efektīva skolas vadības atbalsta sistēmas izveide skolotāju motivācijai. - Ivanova, Ingvilda (Latvijas Universitāte, 2006)
Ingvilda Ivanova Efektīva skolas vadības atbalsta sistēmas izveide skolotāju motivācijai. Zinātniskā vadītāja: Ineta Daiktere Mg.psych, lektore. Darba apjoms: 66 lpp., 8 attēli, 3 tabulas, 15 diagrammas, 42 bibliogrāfiskie nosaukumi, 6 pielikumi. Darbs sastāv no 2 daļām: 1. Teorētiski pētnieciskās daļas, skaidrojot motivācijas būtību, veidus un izmantošanas iespējas izglītības iestādē, atklājot efektīvu privātskolas vadīšanu un stimulēšanas formas. 2. Praktiski pētnieciskās daļas, kuras pamatā ir efektīva skolas vadības atbalsta sistēmas izveide darbinieku motivācijai un skolotāju motivācijas apzināšana un datu apkopojums. Pētījuma mērķis: apzināt pedagogu motivāciju un izveidot efektīvu vadības atbalsta sistēmu darbinieku motivēšanai, nodrošinot skolas kvalitatīvu darbību. Pētījuma metodes: Teorētiskās literatūras analīze, lai iepazītu un izprastu pētāmās problēmas teorētiskās nostādnes. Aptaujas, anketas, daļēji strukturētā intervija, lai noskaidrotu un izvērtētu skolas darbinieku motivāciju, attieksmi pret darbu. Datu statistiskā apstrāde. Darba gaitā tika pētīta katra izglītības iestādes darbinieka darba motivācija saistībā ar pienākumu un atbildību skolas kvalitatīvas darbības nodrošināšanā. Svarīgi bija noskaidrot vai darbinieki apmierināti ar savu darbu skolā? Veicinot darbinieku apmierinātību ar darbu, ir iespējams paaugstināt viņu darbības mērķtiecīgumu, darba efektivitāti un skolas kvalitatīvu darbību kopumā. Apmierinātība ar darbu ir arī cilvēka attieksme pret savu darbu. Lai veicinātu skolotāju darba motivāciju, skolā tika izstrādāta darba kvalitātes vērtēšanas sistēma, ar kuru var iepazīties un gūt ierosmi. Rastas ierosmes skolas administrācijas darba uzlabošanā, attīstot katra darbinieka atbildību.

Ingvilda Ivanova Effective School Management creates a support system for the motivation of teachers. Scientific leader: Ineta Daiktere, Mg.psych., lecturer Size of the work: 66 pages, 8 drawings, 3 tables, 15 diagrams, 42 bibliographical titles, 6 addendums. The work consists of 2 parts: 1.Theoretical research part, which gives an explanation of meaning of motivation’s essence, types and utilization possibilities in an educational establishment, showing forms of effective private school management and stimulation. 2.Practical research part, which presents an effective school management support system for workers’ motivation, review of teachers’ motivation and data summation. Purpose of the research: to understand teachers’ motivation level and develop effective school management system for teachers’ motivation, insuring school’s productivity. Research methods: Analysis of literature in order to learn and understand theoretical positioning of the problem. Questionnaires, inquiries, partly structured interviews in order to ascertain and evaluate school workers’ motivation and attitude towards work. Statistical processing of data. During the research every school worker’s motivation was reviewed in relation to his duties and responsibility in insuring school work quality. It was important to ascertain, whether the workers are satisfied with their performance and work in school. It is possible to increase their purposefulness, work effectiveness and the quality of school work altogether, if the work satisfaction level is raised. Satisfaction with work is also person’s attitude towards work. In order to stimulate teachers’ work motivation, a work quality assessment system was developed that is presented in this work. Several ideas were developed for improving school administration, evolving each worker’s responsibility
The development of the effective school management support system for the teachers' motivation.
Keywords: Pedagoģija