Dzelteni tonētu lēcu ietekme uz redzes uztveri - Slica, Santa (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darbs ir uzrakstīts latviešu valodā, datorsalikumā uz 56 lapām, satur 35 attēlus, 1 tabulu, 2 pielikumus un 70 atsauces uz literatūras avotiem. Darba mērķis: Noskaidrot, vai izmainītos apkārtējās vides apgaismojuma apstākļos (krēslā) dzelteni tonēta lēca uzlabo redzes kvalitāti. Ja uzlabo, tad kādu faktoru dēļ – neirālu vai optisku? Subjekti: Eksperimentā piedalījās subjekti vecumā no 20 līdz 25 gadiem, bez nopietnām redzes saslimšanām, emetropi vai emetropizēti ar optiskās korekcijas palīdzību. Metode: Darba mērķa īstenošanai tika izmantota FrACT datorprogramma, kuras pamatā ir psihofizikāla piespiedu izvēles stimula metode, redzes izsaukto potenciālu metode (VEP), datorprogramma reakcijas laika noteikšanai, kuras pamatā ir psihofizikāla metode un speciāli izstrādāta aptaujas anketa par subjektīvajām izjūtām, lietojot dzelteni tonētu lēcu. Rezultāti: Tonēta lēca pazemina zema kontrasta redzes asumu, salīdzinot ar redzes asumu, ko nodrošina netonēta lēca, un samazina reakcijas laiku mezopiskā apgaismojumā laboratorijas apstākļos. Tā neizmaina procesus galvas smadzeņu redzes garozā. Subjektīvi dzelteni tonēta lēca samazina apkārtējās vides apgaismojuma līmeni un izmaina krāsu uztveri dabiskā vidē gan fotopiskos, gan mezopiskos apkārtējās vides apgaismojuma apstākļos. Secinājumi: 1. Gan dzeltena (gaismas caurlaidība 67%), gan pelēka (73%) tonējuma lēca samazina zema kontrasta (10%) redzes asumu par 0.03 logMAR vienībām, salīdzinot ar netonētu lēcu. Rezultāti rāda, ka dzelteni tonētas lēcas neuzlabo acs optisko kvalitāti. 2. Arī objektīvie mērījumi ar redzes izsaukto potenciālu metodi (VEP) neuzrāda redzes uzlabojumu ar dzelteni tonētām lēcām, salīdzinot ar netonētām lēcām. 3. Dzelteni tonēta lēca samazina reakcijas laiku, salīdzinot ar netonētu un pelēki tonētu lēcu. Tas liecina par to, ka mezopiskos apstākļos atsevišķas redzes funkcijas ar dzelteni tonētu lēcu var uzlaboties. 4. Aptuveni trešā daļa pētījuma dalībnieku subjektīvi dzelteni tonētu lēcu atzīst par patīkamu. Vislielākās izmaiņas tā rada krāsu redzes uztverē. Šie rezultāti rāda, ka dzelteni tonētu lēcu efektivitāte ir atkarīga no individuāliem faktoriem, kas jāņem vērā, rekomendējot šādu lēcu lietošanu pacientiem. Atslēgas vārdi: dzelteni tonēta lēca, redzes asums, FrACT, redzes izsauktie potenciāli (VEP), vizuālās meklēšanas uzdevums, reakcijas laiks.

Master work is written in Latvian, it contains of 56 printed pages, 35 figures, 1 chart, 2 appendices and 70 literature sources have been used. Purpose: Establish whether or not yellow-tinted lens improves visual quality under changed illumination conditions (in twilight). If it does, is it due to optic or neural factors? Subjects: 20–25 years old subjects without serious eye diseases, emmetrope or emmetropizate with optic correction are involved in the experiment. Methods: To realize the work, FrACT software was used, which is based on psychophysical method of forced choice, visual evoked potential method (VEP), using software that determines reaction time, which is based on psychophysical method and to determine subjective sense of yellow-tinted lenses a questionnaire was made. Results: Tinted lens decreases low-contrast visual acuity by the side of visual acuity witch provides untinted lens and decreases reaction time under mesopic condition in laboratory. It does not change the processes in visual cortex of the brain. Yellow-tinted lens decreases the illumination level in environment and changes the colour perception both - under photopic and mesopic conditions in natural environment. Conclusions: 1. Both yellow-tinted (light transmission 67%) and grey-tinted (73%) lenses decrease low-contrast (10%) visual acuity for about 0.03 logMAR units by the side of untinted lens. Results show that yellow-tinted lenses, do not improve optical quality of the eye. 2. Also objective measurements with the visual evoked potential method (VEP) do not show the improvement with yellow-tinted lenses by the side of untinted lenses. 3. Yellow-tinted lens decreases the reaction time by the side of untinted lens and grey-tinted lens. This shows that separate of visual functions with yellow-tinted lens can improve under mesopic conditions. 4. About 1/3 of subjects acknowledge of the yellow-tinted lens as enjoyable. It creates the best changes in perception of colour vision. These results show that effectiveness of yellow-tinted lens is dependent on several individual factors, which should be taken into account, when recommending it for patients. Key words: yellow-tinted lens, visual acuity, FrACT, visual evoked potentials (VEP), visual searching task, reaction time.
Effect of the yellow tinted lenses on the visual perception
Keywords: Fizika