Devona Salaspils svītas nogulumu fācijas Salaspils un Skaistkalnes apkārtnē - Upītis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2014)
ANOTĀCIJA Darbā ir raksturoti Salaspils svītas nogulumu veidošanās apstākļi divos atšķirīgos areālos, pamatojoties uz nogulumu fāciju analīzes datiem Salaspils karjerā un Skaistkalnes atsegumā. Lielākā daļa ģipšaino nogulumu pētījumu Latvijā līdz šim ir bijuši galvenokārt saistībā ar derīgo izrakteņu ieguvi, bet ir nepilnīga ir informācija par to veidošanās apstākļiem. Darba gaitā autors sastādīja 2 ģeoloģiskos griezumus un veica tajos nodalīto fāciju analīzi. Darba rezultātā izdarīts secinājums, ka Salaspils laikposmā mijās lagūnu un vidējā plūdmaiņu līdzenuma apstākļi. Žūšanas plaisas, tīklveida tekstūras un halīta pseidomorfozes, iespējams, norāda arī uz epizodiskiem sebhas apstākļiem. Raksturvārdi: ģipsis, sedimentoloģija, lagūna, plūdmaiņu līdzenums, sebha.-

The Bachelor’s thesis is aimed to characterise sedimentary environment in the Salaspils time, based on data of the facies analysis in two separate areas such as Salaspils gypsum deposit and Skaistkalne outcrop. Most of the previous studies of gypsum deposits focused on their practical use and mining, but the information on sedimentary environment of the gypsum-bearing deposits in incomplete. During this study the author has compiled 2 geological sections and did facies analysis based on them. Conclusion was made that during the Salaspils time there was alternation of lagoonal and intertidal sedimentary environments. Desiccation cracks, chicken wire structures and halite pseudomorphs were found, possibly indicating sabkha sedimentary environment. Keywords: gypsum, sedimentology, lagoon, tidal flat, sabkha.
Sedimentary facies of the Devonian Salaspils Formation in vicinities of Salaspils and Skaistkalne
Keywords: Ģeoloģija