Sakarība starp PTH un IGFBP-1 līmeņiem un to ietekme uz gados vecāku sieviešu mirstību 10 gadu prospektīvā pēcpārbaudes pētījumā - Puiša, Veronika (Latvijas Universitāte, 2016)
KOPSAVILKUMS Atslēgas vārdi: Paratiroīdais hormons, Insulīnam Līdzīgā Augšanas Faktora Saistošais Proteīns-1, Kardiovaskulārās Slimības, Mirstība. Ievads: Šī pētījuma mērķis bija definēt un pētīt tiešu un netiešu mijiedarbību starp faktoriem, kas ietekmē kalcija homeostāzes sistēmu un metabolā sindroma attīstību. Mēs analizējām iespējamās korelācijas starp PTH un IGFBP-1 un dažiem metabolā sindroma marķieriem, tad pielietojām Koksa regresijas analīzi, lai izpētīt kopējo PTH un IGFBP-1 ietekmi uz mirstību kardiovaskulāro slimību dēļ, kuriem ir zināma saikne ar metabolo sindromu. Materiāli un metodes: Šis ir longitudināls, uz populāciju balstīts prospektīvs kohortas pētījums ar 10 gadu ilgu pēcpārbaudes periodu. Populāciju pārstāv sievietes, dzimušas 1920. -1930. gados, kas dzīvo Bargamossenas apvidū un ir spējīgas apmeklēt veselības aprūpes centru. Pētījuma populācija sastāvēja no 351 dalībnieces, no kurām 339 tika veikti gan PTH gan IGFBP-1 mērījumi pētījuma sākumā. Rezultāti: Statistiski nozīmīga korelācija starp PTH un IGFBP-1 līmeņiem pēc sākotnējiem mērījumiem netika konstatēta, tika atrasta vāja nozīmīga korelācija starp PTH līmeni un asins glikozes līmeni pirms ēšanas, kā arī ar ķermeņa masas indeksu. Mēs konstatējām 203% lielu ar kardiovaskulārām slimībām saistītās nāves relatīvā riska pieaugumu pacientiem ar augstu PTH līmeni par katru IGFBP-1 pieaugumu par vienu SD, p<0.0001, pielāgojot modeli pacientu vecumam un IGF-1 līmenim. Riska pieaugums ir nozīmīgs pacientiem ar augstu PTH, bet ne pacientiem ar normālu PTH līmeni, HR = 1.20, p = 0.355, modelis pielāgots vecumam un IGF-1 līmenim. Visi pacienti tika sadalīti trīs trešdaļās pēc IGFBP-1 līmeņa. Pacientiem, kuru IGFBP-1 līmenis ir zemākajā vai vidējā trešdaļā PTH līmenis neietekmēja mirstību, savukārt pacientiem augšējā trešdaļā pēc IGFBP-1 līmeņa un augstu PTH līmeni ar kardiovaskulārām slimībām saistītās mirstības relatīvais risks bija paaugstināts par 286% salīdzinājumā ar grupu ar normālu PTH līmeni, p=0.005. Grupa ar vislielāko relatīvo risku attiecībā pret visām citām grupām ir pacientu grupa, kuru IGFBP-1 līmenis ir augšējā trešdaļā un kuriem ir augsts PTH līmenis. Diskusija: Mūsu pacientu grupā IGFBP-1 līmenis bija nozīmīgs attiecībā uz ar kardiovaskulārām slimībām saistītās nāves risku tikai gadījumā, ja PTH līmenis arī bija augsts, kā arī PTH līmenis bija nozīmīgs tikai pacientiem augšējā trešdaļā pēc IGFBP-1 līmeņa. Augsta IGFBP-1 un PTH līmeņa kombinācija ir saistāma ar vislielāko ar kardiovaskulārām slimībām saistītās nāves risku. Secinājumi: Mūsu iegūtie rezultāti norāda uz iepriekš neaprakstīto netiešo saikni starp PTH un IGFBP-1 attiecībā uz nozīmīgo ar kardiovaskulārām slimībām saistītās nāves riska pieaugumu.

Key words: Parathyroid hormone, Insulin-Like Growth Factor Binding Protein 1, Cardiovascular Diseases, Mortality. Introduction: The aim of this research was to define and study some of the direct and indirect interactions between the influencing factors of calcium homeostasis system and metabolic syndrome. We analysed possible correlations between PTH, IGFBP-1 and some markers of metabolic syndrome, then we applied analysis with Cox proportional hazard regression to study the joint impact of PTH and IGFBP-1 on mortality from cardiovascular or ischaemic heart diseases, which are known to be closely related to metabolic syndrome. Materials and methods: This is longitudinal, population based, prospective cohort 10 years follow-up study. Population represents women, born between year 1920 and 1930, living in the area of Bagarmossen and being able to visit a primary healthcare centre. Study population consisted of 351 participants, 339 of whom had both PTH and IGFBP-1 measurements at inclusion. Results: We have found no significant correlation between serum levels of PTH and IGFBP-1 at inclusion and weak significant correlation between levels of PTH and fasting blood glucose and BMI. We have also found 203% increase in relative risk of cardiovascular diseases related death for every one SD step increase in levels of IGFBP-1 in participants with high PTH level, p<0.001, adjusted for age and levels of IGF-1. The increase in risk is relevant in patients with high PTH, but not in patients with low or normal PTH, HR = 1.20, p= 0.355, adjusted for age and IGF-1 levels. All patients were then divided in three tertiles by their IGFBP-1 levels. In patients in lowest or middle tertiles of levels of IGFBP-1 the difference made by normal or high levels of PTH was insignificant, but in the highest tertile of IGFBP-1 levels the relative risk was significantly higher by 286% in patients with high PTH, p=0.005. The group with the highest relative risk of cardiovascular diseases-related death of all is the group of patients of the highest tertile of IGFBP-1 levels who also had the high PTH. Discussion: In our group of patients, the levels of IGFBP-1 only made the difference regarding the risk of CVD-related mortality if the PTH was also high, as well as the levels of PTH only made the difference for the patients in the highest IGFBP-1 tertile group. The combination of having the high level of PTH and high level of IGFBP-1 possesses the highest risk for CVD-related death. Conclusions: Our findings show previously undescribed indirect relation between PTH and IGFBP-1 regarding significant increase in mortality from cardiovascular diseases.
The association between PTH and IGFBP-1 levels and their influence on mortality in elderly women in a 10 year prospective follow-up study
Keywords: Medicīna; Paratiroīdais hormons; Insulīnam Līdzīgā Augšanas Faktora Saistošais Proteīns-1; Kardiovaskulārās Slimības; Mirstība