Aktīvu Atlantijas ciklonu trajektoriju izmaiņas 20.gs II pusē - Aišpurs, Andris (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbā ir aprakstīti nozīmīgākie aktīvu Atlantijas ciklonu, kā arī strūklplūsmu veidošanās un pārvietošanās trajektoriju ietekmējošie vides faktori. Bakalaura darba mērķis ir noskaidrot aktīvu Atlantijas ciklonu centru un to izraisīto vētru pārvietošanās trajektoriju izmaiņas 20. gs. otrajā pusē. Pētījuma rezultātā ir konstatētas aktīvu Atlantijas ciklonu centru un strūklplūsmu temporālās un telpiskās izmaiņas. Iegūtie rezultāti ir nozīmīgi globālo kā arī reģionālo meteoroloģisko prognožu un klimatisko modeļu izstrādē. Atslēgas vārdi: aktīvs ciklons, strūklplūsma, trajektorija, ietekmējošie faktori.

Most important environmental factors that affects formation and movement of trajectories of an active Atlantic cyclones and jet streams are described within this bachelor’s paper. The aim of bachelor’s paper is to ascertain changes of movement of active Atlantic cyclones’ centers and it caused storms trajectories in second part of 20th century. In the result of study there are stated temporal and spatial changes of active Atlantic cyclones and jet streams. Acquired results are important for development of global and regional meteorological forecasts and climatic models. Keywords: active cyclone, jet stream, trajectory, affecting factors.
Changes of active Atlantic cyclones tracks in 2nd part of 20 century
Keywords: Vides zinātne