Kapitālsabiedrību reputācijas tiesiskās aizsardzības problemātika/aspekti. - Saulietis, Aivars (Latvijas Universitāte, 2020)
Kapitālsabiedrība ir tiesisks instruments, ar kura palīdzību fiziskas vai juridiskas personas veic uzņēmējdarbību, kuras mērķis ir nest peļņu vai pildīt sabiedrībai vai dalībniekiem vai akcionāriem citu svarīgu funkciju. Juridiskai personai nepiemīt personība un jūtas kā cilvēkam, kuraam tās varētu aizskart, tomēr kapitālsabiedrības ir cilvēktiesību subjects. Kapitālsabiedrībai ir tiesības uz reputācijas neaizskaramību. Ņemot vērā Kapitālsabiedrības īpatnības, šī darba mērķis ir noskaidrot, kādā apjomā juridiskai persona piemīt tiesības uz reputācijas neaizskaramību un salīdzināt regulējumu juridiskām personām ar tiesībām uz godu un cieņu fiziskām personām. Ceļā uz šī mērķa sasniegšanu, jāsastopas ar vairākām tiesību problēmām, piemēram, Latvijas Republikas tiesību sistēmā nepastāv expressis verbis noteikts reputācijas aizsardzības tiesiskais regulējums juridiskām personām, tai skaitā kapitālsabiedrībai. Pētījumā rezultātā autors secina, ka kapitālsabidrai nevar aizskart godu un cieņu. Pareizi ir lietot jēdzienu “reputācijas aizskārums”, kā arī kapitālsabiedrība nevar prasīt kompensāciju par reputācijas aizskārumu, bet var prasīt zaudējumu atlīdzību.

A capital company is a legal instrument through which natural or legal persons carry on a business for the purpose of making a profit or performing another important function for the company or its members or shareholders. A legal entity does not have a personality and feelings like a human being who can be offended, although legal entities subjects of human rights. The capital company has the right to inviolability of reputation. Taking into account the peculiarities of the Capital Company, the goal of this work is to find out to what extent a legal person has the right to inviolability of reputation and to compare the regulation of reputation inviolability of legal persons with the right to honor and dignity of natural persons. In order to achieve this goal, author has to face several legal problems, for example, in the legal system of the Republic of Latvia there is no expressis verbis legal regulation of reputation protection for legal persons, including a capital company. As a result of the research, the author concludes that it is impossible to offend capital companies reputation. It is correct to use the term “damage of the reputation”, and a capital company cannot claim compensation for reputational damage. Capital companies can only claim damages.
Problems and aspects of legal protection of the reputation of capital companies.
Keywords: Juridiskā zinātne; Kapitālsabiedrība; juridiska persona; gods; cieņa; reputācija