Ģimenes struktūras, ģimenes emocionālā klimata un piesaistes vecākiem sakarības 16- 22 gadus vecu marihuānu lietojošu jauniešu grupā. - Piķe, Liene (Latvijas Universitāte, 2011)
Maģistra darba mērķis- teorētiski izpētīt jauniešu (vecumā no 16 līdz 22 gadiem) atkarību izraisošu vielu lietošanas (tai skaitā marihuānas) saistības ar piesaisti vecākiem, ģimenes emocionālo klimatu un ģimenes struktūru, kā arī kvantitatīvi izpētīt sakarības starp jauniešu marihuānas lietošanu un piesaisti vecākiem, ģimenes emocionālo klimatu un ģimenes struktūru. Pētījuma piedalījās 197 jauniešu vecumā no 16 līdz 22 gadiem. Pētījumā tika izmatotas metodikas: „Ģimenes locekļu emocionālās ekspresivitātes aptauja” un „Piesaistes stilu aptauja”. Pēc iegūtajiem kopīgajiem rezultātiem var secināt, ka nepastāv statistiski nozīmīgas atšķirības starp marihuānas lietotāju un nelietotāju grupām ģimenes struktūrā, ģimenes emocionālajā klimatā un piesaistes veidos vecākiem. Tas norāda, ka ģimenes struktūra, ģimenes emocionālais klimats un piesaistei vecākiem nav būtiski mainīgie marihuānas lietošanā vai nelietošanā. Apskatot dzimuma atšķirības, statistiski nozīmīgas atšķirības bija izvairīgajā un atkarīgajā piesaistē mātei un izvairīgajā piesaistē tēvam. Līdz ar to var secināt, ka vidēji biežāk vīriešiem ir izvairīgā piesaiste gan ar tēvu, gan māti nekā sievietēm, bet turpretī atkarīgā piesaiste mātei vidēji biežāk ir sievietēm nekā vīriešiem. Atslēgas vārdi: Marihuāna, piesaiste vecākiem, ģimenes emocionālais klimats, ģimenes struktūra

The aim of the Master’s Paper is to theoretically explore connection of youth (16 to 22 years old) which is using addictive substances (including marijuana) with the attachment to the parents, emotional climate and structure of the family, as well as to explore quantitatively coherence between marijuana use by youth and connection to the parents, emotional climate and structure of the family. 197 people from 16 to 22 years old participated in this study. Methods „ Family Expressiveness Questionnaire ” and “Attachment Styles inventory” were used in this study. Results allow to conclude that there is no statistically significant difference in emotional climate and structure of the family and the ways in attachment to the parents between marijuana using and marijuana free group. It indicates that the emotional climate and structure of the family and the attachment to the parents are not essential variables in usage of marijuana. Statistically significant differences were observed in elusive and addictive attachment to the mother and elusive attachment to the father examining differences between genders. Wherewith it can be concluded that elusive attachment with the father and the mother is noticed more often for men than for women and the addictive attachment to the mother can be noticed for women more often than for men. Keywords: marijuana, attachment to the parents, emotional climate of the family, structure of the family
The structure and emotional climate of the family and attachment to parents coherence in 16 - 22 years old marijuana using youth group.
Keywords: Psiholoģija