Nepilngadīgā liecību pieļaujamības aspekti kriminālprocesā - Hlistova, Alina (Latvijas Universitāte, 2020)
Bakalaura darba “Nepilngadīgā liecību pieļaujamības aspekti kriminālprocesā” mērķis ir sekmēt noziedzīgu nodarījumu izmeklēšanas kvalitāti un mazināt latento noziegumu skaitu. Ar precīzi izvēlētu liecību iegūšanas taktiku darbā ar nepilngadīgiem var ne tikai iegūt lietai svarīgus faktus, un pievērst vērību nepilngadīgas personas liecību svarīgumam, bet arī pareizi nostiprināt iegūtās liecības, lai tās ir izmantojamas kriminālprocesa mērķu sasniegšanai. Perspektīvā pieaugtu nepilngadīgo ticība valsts tiesībaizsardzības iestāžu darbam un viņiem nostiprinātos pārliecība par to, ka noziegumu izdarītāji nepaliek nesodīti. Rezultātā, nākotnē šie nepilngadīgie, kļūstot par pieaugušām personām, labprātīgāk sadarbosies ar izmeklēšanas iestādēm.. Lai sasniegtu darba mērķi, tiek izvirzīti sekojoši uzdevumi: 1) klasificēt nepilngadīgo kriminālprocesa izpratnē; 2) noskaidrot nepilngadīgu personu liecību iegūšanas un nostiprināšanas īpatnības kriminālprocesā; 3)apzināt iespējamās problēmas un to risinājumus nepilngadīgo liecību izmantošanas pieļaujamībai kriminālprocesā.

Bachelor thesis Capacity of aspects of juvenile testimony in criminal procedure is to improve quality of crime investigations and to reduce the number of latent crimes. Through accurately chosen evidence tactics while working with minors, one can get the facts relevant to the case as well as attract minor’s attention to the importance of the testimony, and also for the correct verification of evidence obtained in such a way, that it can be used for the purposes of criminal proceedings. In perspective minors will trust the work of national law enforcement agencies more and will be sure, that criminals will not go unpunished. As a result, in the future, these minors will become more willing to cooperate with the investigating authorities when they become adults. In order to achieve the purpose of the thesis, the following tasks were set: 1) to classify the juvenile in the meaning of the criminal proceedings; 2) to identify the features of obtaining and enhancing the testimony of juvenile; 3) to identify possible problems and solutions to the admissibility of testimonies of minors in criminal proceedings.
Capasity of aspects of juvenile testimony in criminal procedure
Keywords: Juridiskā zinātne; kriminālprocess; nepilngadīgais; liecības; izmeklēšanas darbības; pierādījumi