Ģimenes atbalsta politikas izvērtējums Latvijā, balstoties uz ārvalstu praksē pielietotiem modeļiem - Nelsone, Elīna (Latvijas Universitāte, 2019)
Maģistra darba tēma ir “Ģimenes atbalsta politikas izvērtējums Latvijā, balstoties uz ārvalstu praksē pielietotiem modeļiem”. Pieaugot veco cilvēku skaitam un samazinoties dzimstības rādītājiem sabiedrība noveco, kas Eiropas reģionā ir būtiska problēma, jo tiek apdraudēta valstu ekonomiskā attīstība, ilgstpējība, kultūras pastāvēšana, sociālo sistēmu stabilitāte, kā arī vairākas citas jomas. Tēmas aktualitāti nosaka zemie dzimstības rādītāji, kuru ietekmēšanā liela nozīme ir arī būtiskai sociālās politikas apakšnozarei – ģimenes politikai. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt Latvijas ģimeņu un bērnu politikas darbību, balstoties uz ārvalstu praksē pielietotiem modeļiem un veidiem. Darbā tiek aplūkotas ģimenes politikas Baltijas valstīs, kā arī Eiropas labās prakses valstīs – Zviedrijā un Francijā, kur dzimstības rādītāji ir augstākie visā Eiropā. Maģistra darbu veido ievads, darba pamatdaļa ar 3 galvenajām nodaļām, kā arī secinājumi un priekšlikumi. Darba apjoms ir 95 lappuses, kas ietver 15 attēlus, 3 tabulas un 2 pielikumus.

The Theme of the Master thesis is “Family Support Policy Evaluation in Latvia, based on Models Used in Foreign Practice”. Since the amount of older people is rising and fertility declines, society is aging, which causes serious problem in European region. It indangers the economic development and sustainability of countries as well as the existance of cultures and stability of social systems. The topicality of this theme is determined by the low fertility level, which is partly influenced by the family policy, essential sub-sector of social policy. The aim of this Master Thesis is to evaluate family and children policy in Latvia, based on models and family policies used in foreign practice. In the thesis Baltic countries family policies are considered as well as the good practices from Europe – Sweden and France, where the fertility level is the highest in Europe. The Master thesis contains introduction, the basic part with 3 main chapters, conclusions and proposals. The volume of thesis is 95 pages, that includes 15 pictures, 3 tables and 2 annexes.
Family support policy evaluation in Latvia, based on models used in foreign practice
Keywords: Ekonomika; ģimenes politika; sociālā politika; dzimstības rādītāji; valsts atbalsts; ekonomika