Pusaudžu identitātes veidošanās stila, uztvertā sociālā atbalsta un uztvertās vecāku pārraudzības saistības - Stukle, Inga (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot atbildes uz diviem pētījuma jautājumiem par to kādas pastāv saistības starp identitātes stiliem un uztvertā sociālā atbalsta raksturojošiem faktoriem, kā arī starp identitātes stiliem un uztvertā vecāku pārraudzības raksturojošiem faktoriem 16-19 gadīgiem pusaudžiem Pētījumā piedalījās 60 respondenti vecumā no 16 - 19 gadiem, kuri apgūst vispārējās vidējās izglītības programmu. Dati tika iegūti no 40 meitenēm (67%) un 20 zēniem (33%). Šī pētījuma ietvaros tika izmantotas trīs aptaujas: Identitātes stila aptauja, Daudzdimensionālā sociālā atbalsta aptauja, Vecāku pārraudzības aptauja. Pētījuma rezultāti sniedz atbildes uz abiem izvirzītajiem pētījuma jautājumiem. Tika noskaidrots, ka pastāv statistiksi nozīmīgas saistības starp identitātes veidošanās stiliem un uztverto sociālo atbalstu, kā arī starp identitātes veidošanās stiliem un uztverto vecāku pārraudzību. Iegūtie rezultāti liecina, ka pastāv statistiski nozīmīgas saistības normatīvā identitātes stila rādītājiem ar uztverto sociālo atbalstu, atklājot, ka būtiski saistīts tieši ar sociālo atbalstu ģimenē - pieaugot sociālajam atbalstam ģimenē, pieaug arī normatīvi orientētā identitātes stila rādītāji. Normatīvā identitātes stilam pastāv nozīmīga saistība arī ar uztverto vecāku parraudzību, atklājot, ka pieaugot vecāku informētībai par pusaudzi un pašai pusaudža atklātībai pret pieaugušo, pieaug arī normatīvi orientētā identitātes stila veidošanās rādītājs. Pētījumā konstatētas nozīmīgas saistības difūzā identitātes stilam ar pusaudžu kontroles izjūtu, tādejādi apstiprinot, ka pieaugot vecāku kontroles izjūtai, pieaug arī difūzā identitātes stila veidošanās rādītājs. Arī identitātes sasniegšana statistiski nozīmīgi saistīta ar pusaudža uztverto sociālo atbalstu, vispēcīgāko saistību uzrādot ar uztverto ģimenes sociālo atbalstu. Atklājas arī statistiski nozīmīga negatīva saistība starp pusaudžu kontroles izjūtu un identitātes sasniegšanu. Informatīvajam identitātes stilam nepastāv statistiski nozīmīgu saistību ar pusaudža uztverto sociālo atbalstu vai uztverto vecāku pārraudzību.

The purpose of this study is to investigate the relationship between identity-processing styles and the characteristics of perceived social support, as well as the relationship between identity-processing styles and the characteristics of perceived parental monitoring of 17-19 years old adolescents. A total of 60 respondents aged 16 to 19 participated in the study who are studying the general secondary education program. Data were obtained from 40 girls (67%) and 20 boys (33%). Three surveys were used in this study: Identity Style Inventory (Berzonsky,1992), Multidimensional Scales of Perceived Social Support (Zimet, Dahlem, Farley, 1988.) and Parental Monitoring Scale (Stattin & Kerr, 2000). The results of the study provide answers to both research questions. Results show that there are statistically significant relationships between identity-processing styles and the characteristics of perceived social support and perceived parental monitoring. The results of the study reveal statistically significant positive correlation between normative-oriented identity style and perceived social support, finding that it is significantly related to perceived social support in the family. Normative-oriented identity style also has a significant relationship with perceived parental monitoring - as parents' awareness and adolescent's openness increases, the normative identity style rate also increases. The study reveal statistically significant positive correlation between diffuse-oriented identity style and the characteristics of perceived parental monitoring - a sense of control, confirming that as the parents' sense of control increases, the rate of the diffuse identity style also increases. Identity achievement has a significant relationship with perceived social support, finding that it is significantly related to perceived social support in the family. Reveals also a statistically significant negative correlation between identity achievement and the characteristics of perceived parental monitoring - a sense of control. The results of the study show that there is no statistically significant relationship between information-oriented identity style, perceived social support and perceived parental monitoring.
Adolescent Identity-Processing Style, Perceived Social Support and Perceived Parental Monitorings Relations
Keywords: Psiholoģija; identitātes stili; vecāku pārraudzība; uztvertais sociālais atbalsts; pusaudži