Svešzemju vēžveidīgo un gliemeņu sugu izplatība Latvijas ostās saistībā ar vides faktoriem - Lilienfelde, Paula (Latvijas Universitāte, 2024)
Svešzemju sugu ienākšana un izplatīšanās jaunā vidē ar kuģu transportu ir viena no aktuālākajām problēmām globāli. Šī darba mērķis bija noskaidrot svešzemju sugu sastopamību un to izplatību Latvijas ostās saistībā ar vides faktoriem. Darba ietvaros tika veikts zoobentosa svešzemju sugu sastopamības salīdzinājums septiņās ostās, kā arī veiktas analīzes, lai novērtētu vides faktoru ietekmi. Ostas tika iedalītas lielajās un mazajās ostās, lai novērotu, vai ir novērojamas atšķirības svešzemju sugu kopienās. Galvenie rezultāti norāda, ka ir vērojama atšķirība svešzemju sugu populāciju lielumā mazajās un lielajās ostās un divu svešzemju sugu skaits turpina būtiski palielināties, kopš to introdukcijas. Sāļums ir galvenais vides faktors, kurš ietekmē Sinelobus vanhaareni un Dreissena polymorpha izplatību, Mytilopsis leucophaeata izplatībai ir novērota saistība ar hlorofila a vērtībām.

The introduction and spread of non-indigenous species in new environments with shipping is one of the most pressing global issues. The aim of this study was to determine the occurrence and distribution of non-indigenous species in Latvian ports in relation to environmental factors. The study involved a comparison of the occurrence of non-indigenous zoobenthos species in seven ports, as well as analyses to assess the impact of environmental factors. The ports were categorized as large and small to observe if there were differences in non-indigenous species communities. The main results indicate that there is a noticeable difference in the population sizes of non-indigenous species between small and large ports, and the count of two non-indigenous species has continued to significantly increase since their introduction. Salinity is the main environmental factor affecting the distribution of Sinelobus vanhaareni and Dreissena polymorpha, while the distribution of Mytilopsis leucophaeata has been observed to be related to chlorophyll a values.
The distribution of non-indigenous crustacean and mussel species in Latvian ports in relation to environmental factors
Keywords: Bioloģija; Svešzemju sugas; ostas; kuģu transports; Baltijas jūra; vides faktori