Nidras jogas (Yoga nidra) prakses ietekme uz pusaudžu futbolistu sacensību trauksmes stāvokli - Somere, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Šī pētījuma mērķis bija noteikt nidras jogas ietekmi uz pusaudžu futbolistu sacensību kognitīvās un somatiskās trauksmes stāvokli un pašpārliecības rādītājiem pēc 10 nodarbībām. Kā papildus izvirzīts uzdevums noteikt, vai pastāv saistība starp sportista pašpārliecību (self-confidence) un kognitīvās un somatiskās trauksmes stāvokli, izpētīt, vai pastāv saistība starp sportista (futbolista) lomu uz laukuma - aizsargs, pussargs, uzbrucējs, vārtsargs un - sportista kognitīvās un somatiskās trauksmes stāvokļa līmeni pirms sacensībām, kā arī noteikt, vai pastāv atšķirības sportista trauksmes pašvērtējumā un trenera novērtējumā par trauksmes apmēru un tās ietekmi uz sportista sniegumu sacensību spēlē. Pētījumā piedalījās 93 futbolisti (30 pētījuma grupā, 63 kontroles grupā), vecumā no 14-18 gadiem. Sacensību trauksme tika mērīta ar CSAI-2, Competitive State Anxiety Inventory-2 Martens, Vealey, and Burton (1990). Lai iegūtu trenera vērtējuma par sportista trauksmes apjomu un tās ietekmi uz viņa sniegumu spēlē, treneri aizpildīja anketu, subjektīvi novērtējot sportistu likerta skalā, kur 0 nozīmē trauksmes nav vispār, bet 4 nozīmē maksimāla trauksme, ka negatīvi ietekmē spēlētāja sniegumu. Tika konstatēta negatīva kogitīvās un somatiskās trauksmes korelācija ar pašapziņu. Analizējot trauksmes un pašpārliecības rādītājus pēc spēlētāju pozīcijas uz laukuma, tika atrastas statistiski nozīmīgas atšķirības starp vārtsargiem un pussargiem (p=0.003) un vārtsargiem un aizsargiem (p=0.016) kognitīvās trauksmes mērījumos pēc intervences. Analizējot nidras jogas ietekmi, statistiski nozīmīgas izmaiņas pēc pētījuma bija vērojamas tikai somatiskās trauksmes rādītājos pēc intervences, pētījuma grupai somatiskā trauksme bija zemāka (p=0.011). Salīdzinot sportista anketu rezultātus un trenera vērtējumu par sportista trauksmi, statistiski nozīmīga korelācija ir vērojama tikai starp Trenera trauksmes novērtējumu un Kogntīvās trauksmes rādītājiem pirms sacensību spēles.

The aim of this study was to determine the effect of yoga nidra on the cognitive and somatic anxiety and self-confidence scores of adolescent soccer players after 10 sessions. As an additional task, determine whether there is a relationship between an athlete's self-confidence and cognitive and somatic anxiety; to investigate whether there is a relationship between the role of an athlete on the field - defender, midfielder, forwarder, goalkeeper and the athlete's state of cognitive and somatic anxiety level before the competition, as well as to determine whether there are differences in the athlete's self-assessment of anxiety and the coach's assessment of the extent of anxiety and its impact on the athlete's performance in the game. 93 football players (30 in the study group, 63 in the control group), aged 14-18, participated in the study. Competitive anxiety was measured with the CSAI-2, Competitive State Anxiety Inventory-2 Martens, Vealey, and Burton (1990). In order to obtain the coach's assessment of the extent of the athlete's anxiety and its impact on performance in the game, the coaches filled out a questionnaire, subjectively evaluating the athletes anxiety on a Likert scale, where 0=no anxiety at all, and 4=maximum anxiety that negatively affects the player's performance. A negative correlation of cognitive and somatic anxiety with self-esteem was found. Analyzing anxiety and self-confidence scores by player position on the field, statistically significant differences were found between goalkeepers and midfielders (p=0.003) and goalkeepers and defenders (p=0.016) in cognitive anxiety measures after the intervention. Analyzing the effect of nidra yoga, statistically significant changes after the study were observed only in somatic anxiety scores after the intervention, somatic anxiety was lower in the study group. (p=0.011) Comparing the athlete's questionnaire results and the coach's assessment of the athlete's anxiety, a statistically significant correlation can be observed only between the Coach's anxiety assessment and the Cognitive Anxiety indicators before the competition match.
The effect of yoga Nidra on competition anxiety in adolescent soccer players
Keywords: Sporta zinātne; Nidras joga; Sacensību trauksme; pašpārliecība; trauksme; futbolisti