Fotogrāfija kā komunikācijas veids reklāmās žurnālos “Santa” un “Klubs” - Briedis, Jānis (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma problēma. Starp sieviešu un vīriešu auditorijai domātiem žurnāliem pastāv atšķirības reklāmu fotogrāfiju semiotiskajos elementos. Pētnieciskie jautājumi: Kāda ir reklāmu skaita proporcija abos žurnālos un to sakarība reklāmas laukuma izmaksu kontekstā; Kāda ir dzimumu proporcijas atšķirība, kas parādās reklāmās, kurās ir izmantota fotogrāfija žurnālos "Klubs" un "Santa" vīriešu un sieviešu mērķauditorijai paredzētajos žurnālos; Kādu semiotisko elementu un fotogrāfijas žanru atšķirības novērojamas žurnālos "Klubs" un "Santa". Pētījuma pielietojums: iegūtie pētījuma rezultāti un informācija būs noderīga reklāmdevējiem un žurnālu veidotājiem. Darbs strukturēts trīs daļās – teorētiski analītiskā, metodoloģiskā un empīriskā daļa. Pirmajā daļā teorētiski pētīts un analizēta fotografēšana kā komunikācijas veids, tanī skaitā fotografēšanas vēsture, attīstība, foto tehnikas un žanri, fotogrāfija kā komunikācijas veids un semiotika foto komunikācijā, kā arī, analizēta fotogrāfijas nozīme reklāmā un žurnāli kā drukātie mediji. Darba otrā daļa ir metodoloģiskā daļa, kurā sniegts pētījuma dizains un pētniecisko metožu raksturojums. Trešajā daļā veikts empīriskais pētījums par fotogrāfijām reklāmās žurnālos “Santa” un “Klubs”, izmantojot semiotisko analīzi, fokusgrupas diskusiju un daļēji strukturētās intervijas. Noslēgumā apkopoti pētījuma rezultāti, izdarīti secinājumi. Darbs satur 11 attēlus, 4 tabulas, 4 pielikumus un 38 izmantotos avotus.

Research problem. There are differences in the semiotic elements of advertising photographs between magazines aimed at female and male audiences. Research questions: What is the proportion of the number of advertisements in both magazines and their relationship in the context of advertising space costs; What is the difference in the gender ratio appearing in advertisements using the photograph in Club and Santa magazines targeted at men and women; Differences in some semiotic elements and genres of photography can be observed in "Klubs" and "Santa" magazines. Application of the research: research results and the information obtained will be useful for advertisers and magazine producers. The bachelor thesis is structured in three parts – theoretically analytical, methodological and empirical part. In the first part, photography as a form of communication is theoretically studied and analyzed, including the history of photography, development, photo techniques and genres, photography as a form of communication and semiotics in photo communication, as well as the importance of photography in advertising and magazines as printed media is analyzed. The second part of the paper is the methodological part, which presents the design of the study and the characteristics of the research methods. In the third part, an empirical study of photographs in advertisements in "Santa" and "Klubs" magazines was carried out using semiotic analysis, focus group discussion and semi-structured interviews. In the end, the research results are summarized, conclusions are drawn. The work contains 11 images, 4 tables, 4 appendices and 38 used sources.
Photography as means of communication in advertisements in magazines "Santa" and "Klubs"
Keywords: Komunikācijas zinātne; fotogrāfija; fotografēšana; vizuālā komunikācija; fotogrāfija reklāmā; semiotika