2,3-Difenilpropēnnitrila sintēze jonu šķidrumu vidēs - Maševska, Zane (Latvijas Universitāte, 2017)
2,3-Difenilpropēnnitrila sintēze jonu šķidrumu vidēs. Maševska Z., zinātniskais vadītājs prof., Dr.h.ķīm. Zicmanis A. Bakalaura darbs, 40 lappuses, 10 attēli, 14 tabulas, 35 literatūras avoti, 14 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā apkopota literatūra par Knēvenāgela kondensācijas reakcijas principiem, jonu šķidrumu iegūšanas metodēm, to fizikāli-ķīmiskajām īpašībām. Atrasta informācija par Knēvenāgela kondensācijas reakciju norisi jonu šķidrumu vidēs. Praktiski tika sintezēti 14 dažādi bāziskie jonu šķidrumi, kas savā starpā atšķiras ar struktūras elementiem. To identitāte un tīrība tika pierādīta ar 1H KMR spektriem. Tika veikta 2,3-difenilpropēnnitrila sintēze iegūto bāzisko jonu šķidrumu vidēs. Veikts izvērtējums, kā dažādie jonu šķidrumu struktūras elementi ietekmē reakcijas iznākumu.

Synthesis of 2,3-diphenylpropenonitrile in media of ionic liquids. Masevska Z., supervisor Dr.habil.chem., prof. Zicmanis A. Bachelor thesis, 40 pages, 10 figures, 14 tables, 35 literature references, 14 appendices. In Latvian. The literature review of thesis contains general information about principles of Knoevenagel condensation reaction, as well as information about preparation and physico-chemical properties of ionic liquids. Literature data about application possibilities of ionic liquids in Knoevenagel condensation reactions have been found. 14 different ionic liquids were obtained in the laboratory, having different functional groups at their cations. Identities and purity of obtained compounds have been verified by 1H NMR spectroscopy. Synthesis of the 2,3-diphenylpropenonitrile in media of ionic liquids was carried out. Assessment was made how various structure elements of ionic liquids affect reaction outcomes.
Synthesis od 2,3-diphenylpropenonitrile in media of ionic liquids
Keywords: Ķīmija; KNĒVENĀGELA KONDENSĀCIJAS REAKCIJAS; BĀZISKIE JONU ŠĶIDRUMI; ISTABAS TEMPERATŪRAS JONU ŠĶIDRUMI; IMIDAZOLIJA JONU ŠĶIDRUMI