Ārvalstu tiešo investīciju ietekme uz Latvijas ekonomiku - Černis, Renārs (Latvijas Universitāte, 2021)
Pētījuma ietvaros tiek pielietota pielāgota Granger cēloņsakarības testēšanas metodoloģija, kas pieļauj VAR modelēšanu uz nediferencētām un iespējams kointegrētām laikrindām, lai noskaidrotu vai eksistē un kādā virzienā ir novērojama cēloņsakarība starp Latvijas iedzīvotāju ienākumu līmeni, darbaspēka produktivitāti un ārvalstu tiešajām investīcijām. Analīzes rezultāti, kas tiek balstīti uz īpaša VAR sastādīšanas mehānisma un modificēta Wald testa, liecina, ka ārvalstu investīcijām Latvijā nav cēloņsakarības ne ar labklājības līmeni, ne ar darbaspēka produktivitāti. Turklāt impulsa atbildes funkcijas norāda, ka ĀTI un darbaspēka produktivitātes šoki uz ienākumu līmeni ir īstermiņa un pārejoši. Autors secina, ka Latvijā izpildās likumsakarība starp ārvalstu investīciju piesaisti pakalpojumu sektoriem un valsts zināšanu pārneses trūkumu, kas atspoguļojas kā cēloņsakarības trūkums starp ĀTI un valsts ienākumu līmeni.

In the current research the author applies the adjusted Granger causality testing methodology, which allows VAR modeling on undifferentiated and possibly cointegrated time series to find out the existance and direction of a causal relationship among income level, labor productivity and foreign direct investment in Latvia. The results of the study, which are based on an adjusted VAR lag period selection mechanism and a modified Wald test, show that foreign direct investment in Latvia has no causal relationship with either the income level or the labor productivity. Moreover, impulse response functions indicate that FDI and labor productivity shocks to income levels are short-term and temporary. The author concludes that a relationship between attracting foreign investment to service sectors of the economy and the lack of knowledge transfer in Latvia, is reflected as a lack of causality between FDI and the level of income.
Effect of Foreign Direct Investment on Latvian economy
Keywords: Ekonomika; Ārvalstu Tiešās Investīcijas; Ekonomiskā izaugsme; VAR; Granger cēloņsakarība; Impulsa atbildes funkcijas