Kustības verbu daudznozīmība latviešu valodā - Kuplā, Ieva (Latvijas Universitāte, 2013)
Promocijas darbā aktualizēts jautājums par daudznozīmīgu vārdu nozīmju norobežošanu un to skaita precizēšanu. Pētījumam izvēlēti daudznozīmīgie kustības verbi, kas raksturo kustības ar kādu ķermeņa daļu, kustības ar visu ķermeni, kustības ar kādu transporta līdzekli un kustības dabas norisēs un procesos. Kustības verbu nozīmju sistēmu analīzē izmantotas šādas metodes un teorijas: komponentu analīze, saistāmības analīze, prototipu noteikšanas metode un domu telpas teorija. Daudznozīmīgo vārdu nozīmju sistēmas veido pamatnozīme, tiešās atvasinātās nozīmes un pārnestās nozīmes, tāpēc promocijas darbā, analizējot kustības verbu nozīmju sistēmas, raksturotas arī attieksmes starp nozīmēm, aplūkotas tipiskākās kustības verbu metaforiski un metonīmiski motivētās nozīmes. Kustības verbu tematiskajā grupā konstatējami arī homonīmu pāri, tāpēc promocijas darbā aktualizēts arī jautājums par polisēmijas un homonīmijas norobežošanas problemātiku.

The Doctoral Thesis highlights the issue of delimiting the number of meanings of polysemous words. Polysemous verbs of movement have been selected for this research; namely, verbs that characterise movements with body parts, movements of entire body or thing, movements by a means of transportation and movements and processes of nature. The following methodology and theories have been applied to examine the systems of meaning of polysemous verbs of movement: componential analysis, distributional analysis, prototype theory and the theory of mental space. The systems of meaning of polysemous words consist of the basic meaning, secondary meanings and transferred meanings. Therefore interrelations between the meanings of polysemous verbs of movement are also explored in the Doctoral Thesis, and the most typical metaphorically and metonymically motivated meanings of verbs of movement have been examined. Pairs of homonyms have been established in the thematic group of verbs of movement, therefore the Doctoral Thesis also focuses on the topical issue of delimiting of polysemy and homonymy.
Polysemy of the Verbs of Movement in the Latvian Language
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Valodniecība; Latviešu valoda - Darbības vārds; Latviešu valoda - Polisēmija; metafora; metonīmija; homonīmija; Linguistics; Latvian language - Verbs; polysemy; metaphor; metonymy; homonyms