5 – 6 gadus vecu bērnu stāstītprasmes sekmēšana, izmantojot latviešu tautas pasakas - Ozoliņa, Monta (Latvijas Universitāte, 2022)
Darba nosaukums: 5 – 6 gadus vecu bērnu stāstītprasmes sekmēšana, izmantojot latviešu tautas pasakas. Darba autore: Monta Ozoliņa Darba zinātniskā vadītāja: Dr. paed., asoc. prof. Baiba Kaļķe Darba saturs: darbs sastāv no divām daļām – teorētiskās un empīriskās daļas. Teorētiskajā daļā – tiek izpētītas psihologu, filosofu un valodnieku atziņas par bērnu valodas un runas, stāstītprasmes attīstību. Veikts raksturojums par valodas un runas attīstību vecākajiem pirmsskolas vecuma bērniem un stāstītprasmes sekmēšanas veidiem 5 – 6 gadus veciem bērniem. Ir pētīti un analizēti folkloras darbi, kā sekmēt bērnu stāstītprasmi. Empīriskajā daļā – tiek atspoguļota bērnu stāstītprasme ar folkloras darbu palīdzību un pētījuma metodoloģisko pamatojumu, bērnu sākotnējais stāstītprasmes raksturojums un izstrādāti kritēriji stāstītprasmes vērtēšanai. Ir aprakstīts praktiskais darbs ar bērniem, sasniegtais rezultāts pētījuma laikā, izmantojot latviešu tautas pasakas. Pētījuma rezultātā apstiprinājās pētījuma jautājums, ka ar latviešu tautas pasakām var sekmēt stāstītprasmi 5 – 6 gadus veciem bērniem, ja pedagogs iepazīstina bērnus ar visiem latviešu tautas pasaku veidiem, no kuriem bērns var izvēlēties sev aktuālāko un pēc pasakas nolasīšanas, izdomāt pašsacerētu radošu pasakas turpinājumu. Darba mērķis: teorētiski analizēt un praktiski pārbaudīt 5 – 6 gadus vecu bērnu stāstītprasmes sekmēšanu, izmantojot latviešu tautas pasakas. Diplomdarba apjoms – 41 lapa, 6 attēli, 7 tabulas, 4 pielikumi. Atslēgas vārdi: stāstītprasme, 5 – 6 gadus veci bērni, latviešu tautas pasakas.

Title of work: Latvian folk tales to enhance storytelling skills of 5 – 6 year-old children. Author of the work: Monta Ozoliņa Scientific head of work: Dr. paed., asoc. Prof. Baiba Kaļķe Content of the work: The work consists of two parts: theoretical and empirical. In the theoretical part- research about, learnings from psychologists, philosophers and language and speech storytelling development. A description on language and speech developments for older children of pre-primary age and ways of promoting storytelling for children aged 5 to 6 years.Researched and analysed folklore works. On how improve childrend storytelling. In the empirical part – reflecion on children storytelling by using folklore materials and research methodological justification. Initial characterization of children's storytelling skills and the development of criteria for assessment of storytelling. Described practical part which involved children and the results achieved in reserach using Latvian fairy tales. As a result of the study, it was confirmed that the fairy tales of the Latvian folk tales can be promoted to children aged 5 to 6 years, if the educator presents children with all sorts of fairy tales of the Latvian folk tales, from which the child can choose the most up-to-date and after reading the fairy tale, to devise a self-conscientious continuation of the fairy tale. Objective of work: Theoretically analyse and practically test the promotion of the storytelling skills of children aged 5 to 6 years using Latvian folk tales. Volume of diploma work size: 41 pages, 6 pictures, 7 tables, 4 attachments. Key words: Storytelling, 5-6 years old children, Latvian folk tales.
Latvian folk tales to enhance storytelling skills of 5 – 6 year-old children
Keywords: Pedagoģija; stāstītprasme; 5 - 6 gadus veci bērni; latviešu tautas pasakas; pirmsskola