Dokumenta, zīmoga un spiedoga viltošana un izmantošana - Rebenok, Igor (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba mērķis ir, izpētot viltoto dokumentu jēdzienisko saturu (plašāk – jūrniecības dokumentu viltošanu), gan Latvijas likumdošana, gan arī ārzemju likumdošanā, izdarīt secinājumus, kas sniedz pārskatu par minētās nelikumīgās darbības būtību un līdzekļiem šīs darbības novērtēšanai. Darbā pētīts krimināltiesību aspekts – dokumentu, zīmogu un spiedogu viltošana un izmantošana, sniedzot ieskatu šī jautājuma tiesiskajā noregulējumā Latvijā vēstures gaitā kopš 1903. gada. Pašreiz Latvijas Republikā dokumentu, zīmogu un spiedogu viltošanas juridiskos aspektus regulē Krimināllikuma 275. pants, kura analīze šeit ir sniegta, izskatot noziedzīgā nodarījuma sastāvu. Dota arī dokumenta, zīmoga un spiedoga definīcija. Izskatītas Elektronisko dokumentu likumā ietvertas definīcijas un dokumentu veidi, kas, attīstoties datortehnoloģijām, varētu būt par noziedzīga nodarījuma priekšmetu. Lai realizētu darba mērķuzdevumu autors izpētījis Krimināllikuma 275. pantu, analizējot tā sastāvu. Raksturojot noziedzīgās darbības ar dokumentiem, autors, būdams jūrniecības speciālists, vairāk pievēršas jautājumam par jūrnieku dokumentu izmantošanu. Autors apskata īsta dokumenta ceļu no brīža, kad tas tiek radīts, līdz brīdim, kad tas tiek iesniegts Jūrnieku reģistrā. Paskaidrots arī, kā ārēji izskatās īsts dokuments gan pēc formas, gan pēc satura. Bet šajā iepriekšminētajā ceļā notiek dokumenta viltošanas akts, noziedzīgas darbības raksturotas un analizētas ar piemēriem no tiesu prakses, kur katrs vērtējums pamatotas ar likumu normām. Taču dažreiz var saskatīt nepilnības likumos, nereti dažādi tiek skaidrots dokumenta jēdziens. Jūrniecības jomā viena no problēmām ir, ka ne visu mācību iestāžu dati ir pieejami Latvijas Jūrnieku reģistram, līdz ar to rodas iespēja personai ar viltotu dokumentu ieņemt kvalificēta speciālista vietu darbā uz jūras kuģa, apdraudot gan tehniku, gan dabu, gan citus cilvēkus. Darbā aprakstīts, ka pēdēja laikā cēlusies kvalitāte, pārbaudot jūrnieku mācību diplomu un kvalifikācijas sertifikātu autentiskumu, darbojoties saskaņā ar LR MK noteikumiem Nr. 278 „Noteikumi par personu iekārtošanu darbā uz kuģiem” un Nr. 895 „Jūrnieku sertificēšanas noteikumi”. Uzsverot pasaules kopību cīņā pret nelikumīgām darbībām ar dokumentiem un dokumentu apgrozījuma pārkāpumiem, autors parāda arī, kā dokumentu viltošana, realizēšana un izmantošana regulēta citu Eiropas un Āzijas valstu krimināllikumos. Izvērtētas kopīgās un atšķirīgās pazīmes ar Krimināllikumu, dažas juridiskas pieejas vērtētas kā labs jaunpienesums Latvijas likumdošanā gan papīra dokumentu jomā, gan arī elektronisko dokumentu apritē. Bakalaura darba jautājumu loks ietverts trīs nodaļās, kur izskatīti tēmas cēloņi un sekas, doti arī priekšlikumi noziedzīgo cēloņu izskaušanā un nelikumīgo seku novēršanā.

Le but de ce travail de recherche est d’examiner le contenu notionnel des documents falsifiés (notamment des documents de navigation) dans la législation lettonne et étrangère, et en tirer des conclusions permettant d’obtenir la vue d’ensemble sur la nature et les possibilités de prévention de cette action illicite. Dans le travail de recherche est examiné l’aspect du droit pénal – falsification et emploi des documents et des cachets en donnant un aperçu de l’ajustement légal de cette question en Lettonie depuis 1903. Actuellement dans la République de Lettonie les aspects juridiques de la falsification des documents et des cachets sont régularisés par l’article N° 275 du code pénal dont l’analyse est inclue dans ce travail de recherche ainsi qu’un examen du corpus delicti de l’action illicite. Les définitions de document et de cachet sont aussi inclues ainsi que les définitions et les types des documents figurants dans la loi sur des documents électroniques qui pourraient être l’objet des actions illicites grâce au développement des technologies informatiques. Afin d’atteindre le but de ce travail de recherche, l’auteur a examiné l’article N° 275 du code pénal en faisant l’analyse de son contenu. En donnant la caractéristique des actions illicites, l’auteur, en tant que spécialiste de la marine, se concentre sur des documents de navigation. L’auteur suit le trajet d’un document original depuis le moment de sa création jusqu’au moment où il est rendu dans le Registre des marins. L’auteur décrit la forme et le contenu d’un document original. A un moment, dans ce trajet a lieu l’acte de falsification du document, les actions illicites sont caractérisées et analysées à travers des exemples de la pratique existante à la cours où tout jugement est basé sur des normes législatives. Néanmoins parfois les lois ne sont pas parfaits, souvent il existent des différentes explications de la notion de document. Un de problèmes remarqué - le Registre des marins de Lettonie n’a pas l’accès aux données de tous les établissements ce qui permet a la personne ayant des documents falsifiés d’avoir sur le bateau un poste d’un spécialiste qualifié menaçant ainsi l’équipement technique, la nature et d’autres personnes. L’auteur indique dans son travail de recherche que les dernières années la qualité de vérification de l’authenticité des brevets et de certificats de qualification des marins a augmenté travaillant en conformité avec le règlements N° 278 du Conseil des ministres de la République de Lettonie « Règlement sur l’embauche des personnes sur les bateaux » et le règlement N° 895 « Règlement sur la certification du personnel maritime ». Mettant en valeur l’unité du monde entier dans la lutte contre les actions illicites en ce qui concerne des documents et des fractions liées à la circulation des documents, l’auteur démontre comment la falsification, la réalisation et l’emploi des documents est régularisé dans le code pénal d’autres pays d’Europe et de l’Asie. L’auteur examine des traits communs et différents, certaines approches juridiques, d’après lui, ont permit d’améliorer la législation lettonne dans le domaine des documents en papier ainsi que dans la circulation des documents électroniques. Les questions examinées sont reparties dans trois parties, l’auteur examine des causes et des conséquences et fait également des propositions qui permettraient d’éradiquer des causes criminelles et des conséquences illicites.
Falsification and use of forged documents and seals
Keywords: Juridiskā zinātne