Ģimenes izpratne mūsdienās konstitucionālajās tiesībās - Riekstiņa-Dolģe, Annija (Latvijas Universitāte, 2020)
Darba tēma: Ģimenes izpratne mūsdienās konstitucionālajās tiesībās. Latvijas normatīvajos aktos ir salīdzinoši šaurs ģimenes jēdziena definējums, kas atrodams Civillikumā. Latvijas Republikas Satversmē noteikts, ka valsts pienākums ir aizsargāt ģimeni, taču tajā nav izskaidrots, kā saprast jēdzienu “ģimene”. Darba mērķis ir izpētīt paradumu un sabiedrības attīstības ietekmi uz ģimenes izpratni, atklāt šī jēdziena saturu, kā arī aplūkot citu valstu praksi un Latvijai būtisko Eiropas reģionālās cilvēktiesību sistēmas pieredzi ģimenes satura noskaidrošanā, kas nenoliedzami ietekmē arī ģimenes izpratni Latvijas konstitucionālajās tiesībās. Darbā tiek izskatīti ģimenes modeļi, kas pazīstami Latvijā un citās Eiropas valstīs, tiesu prakse, kas ar tiem saistās un izteikts viedoklis par iespējamu tiesiskā regulējuma veidošanu. Pētījuma rezultātā autore veic secinājumus un piedāvā jauna regulējuma izveidošanu, kas aizsargātu pēc iespējas vairāk ģimeņu. Darbs sastāv no 4 nodaļām un 62 lapām. Atslēgas vārdi: ģimene, mājsaimniecība, kopdzīve, Satversme, partnerattiecības, laulība.

Thesis topic: Concept of Family in constitutional law nowadays. Latvian legislation contains a barrow definition of the concept of family, which is found in the Civil law. The Constitution of Latvia stipulates that the state has a duty to protect the family, but it does not explain what is meant by the term “family”. Objective of the thesis is to explore how this concept is used, what it means and what rights and responsibilities it confers. The paper examines family models, which are known in Latvia and in Europe, also court practice related to them and expresses an opinion on the possible development of legal acts to regulate different family models, not only marriage. At the end of research the author draws conclusions and proposes how to improve legislation for it to protect as many families as possible. Thesis consists of 4 chapters and 62 pages. Keywords: family, household, cohabitation, The Constitution of Latvia, partnership, marriage.
Concept of Family in constitutional law nowadays
Keywords: Juridiskā zinātne; ģimene; mājsaimniecība; kopdzīve; Satversme; partnerattiecības