Alerģiskas un nealerģiskas astmas incidences izpēte P.Stradiņu KUS izmeklētiem pacientiem - Mežeriņa, Zane (Latvijas Universitāte, 2020)
Ievads Līdz šim nav apkopota un analizēta informācija par alerģiskas un nealerģiskas astmas incidenci Latvijā. Pētījumā tiks apkopota informācija par dzimuma un vecuma specifisku alerģiskas un nealerģiskas astmas incidenci. Kā arī tiks noskaidrota sakarība starp alerģisku un nealerģisku bronhiālu astmu, ĶMI rādītājiem un smēķēšanu. Darba mērķis Novērtēt dzimuma un vecuma specifisku alerģiskas un nealerģiskas astmas incidenci un to sakarību ar dažādiem riska faktoriem. Materiāli un metodes Darba izstrādei tika izmantota datu bāze ar informāciju par P. Stradiņu KUS Plaušu slimību un torakālās ķirurģijas centra funkcionālās diagnostikas laboratorijā veiktajiem BP testiem trīs gadu garumā. Kopā tika apkopota informācija par 2417 pacientiem, kuriem bija nozīmēts BP tests pirmreizējai astmas diagnostikai, vai jau diagnosticētas astmas terapijas efektivitātes novērtēšanai. Rezultāti Veicot BA diagnostiku biežāk dominē negatīvs BP testa rezultāts – 63%, pozitīvs tests bija tikai 37% gadījumu. Izvērtējot pozitīvu un negatīvu BP testa sadalījumu starp dažādiem pacientu dzimumiem, konstatējām, ka pozitīvs BP testa iznākums vienlīdz bieži ir kā sievietēm, tā vīriešiem, bet pieaugot vecumam pozitīvs tests dominē sievietēm vecuma grupā 51 – 70 gadiem (p=0,0307). Pozitīva BP testa rezultāti tika apkopoti un sagrupēti pēc BA formas. Alerģiska astma tika konstatēta 8,9%, bet nealerģiskas astmas pacientu bija 3 reizes vairāk - 28,1%, no kā secinām, ka dominējošā astmas forma pieaugušajiem ir nealerģiska astma. Vislielākais nealerģiskas astmas gadījumu skaits (5,5%) tika noteikts sievietēm vecuma grupā no 51 līdz 70 gadiem. Minētais ļauj secināt, ka nealerģiskas astmas incidence sieviešu grupā pieaug līdz ar vecumu. Apkopojot datu bāzes informāciju par ĶMI rādītājiem pacientiem ar alerģisku un nealerģisku astmu, konstatējām, ka palielināts ĶMI dominē nealerģiskai astmas formai un prevalē lielākoties starp sievietēm (p=0,00341). Veicot datu statistisku apstrādi tika noskaidrots, ka paaugstināta bronhu reaktivitāte un pozitīvs BP tests statistiski biežāk ir konstatējams smēķētājiem (p=0,00020). Smēķējošajiem dominējošā astmas forma ir nealerģiska astma. Secinājumi Iegūtie dati parāda, ka pieaugušiem indivīdiem dominē nealerģiska astma. Sievietēm, atšķirībā no vīriešiem, nealerģiskas astmas incidence pieaug ar vecumu, sasniedzot kulmināciju 51-70 gadu vecumā. Sievietēm konstatējām sakarību starp ĶMI un nealerģiskas astmas incidenci. Smēķētājiem nealerģiska astma ir biežāk nekā alerģiska astma.

Background Up to this day, there is no collected and analyzed data on the incidence of allergic and non-allergic asthma in Latvia. This study will examine information on the gender and age-specific incidence of allergic and non-allergic asthma and correlation with other parametrs such as BMI and smoking. Objective To determine and calculate the incidence of allergic and non-allergic asthma in Latvia between different sexes and age groups. Methods For development of research we used P. Stradins Clinical University Hospital Lung disease and thoracic surgery center diagnostic laboratory database. Database contained information about BP test results performed during the period of three years. Data was collected on 2417 patients who had undergone BP testing for pulmonary function measures, evaluation of the therapy efficiency or bronchial asthma diagnosis. Results Results of research shows that negative outcomes from BP testing is more often – 63%, than positive cases – 37%. Analyzing BP tests between the genders, we found that positive and negative test outcomes are common for both - women and men, but with the increase in age, the result of a positive test is dominated by women in the age group of 51-70 years (p=0,0307). The results of the positive BP test were summarized and grouped according to the BA form. Allergic asthma was detected in 8.9% cases, but the number of patients with non-allergic asthma was 3 times higher - 28.1%, from which we conclude that the predominant form of asthma is non-allergic asthma. The highest incidence of non-allergic (5,5%) asthma is observed in women aged 51 – 70. The number of cases of non-allergic asthma in women increases with age. Analyzing correlation between allergic and non-allergic asthma and BMI we found that increased BMI predominates in the non-allergic asthma and prevails mostly among women (p=0,00341). Increased bronchial reactivity and a positive BP test were statistically more common in smokers (p=0,00020). The predominant form of BA in smokers is non-allergic asthma. Conclusions The obtained data show that non-allergic asthma predominates in adults. In women, unlike men, the incidence of non-allergic asthma increases with age, culminating in age 51-70. Increased BMI predominates in the non-allergic asthma and prevails mostly among women. Non-allergic asthma is more common in smokers than allergic asthma.
Study of the incidence of allergic and non-allergic asthma in P.Stradina KUS examined patients
Keywords: Farmācija; bronhiāla astma; bronhoprovokācijas tests; alerģiska astma; nealerģiska astma; ķermeņa masas indekss