Psihosociālie un ergonomiskie riski apsardzes darbiniekiem un to samazināšanas iespējas - Sidoroviča, Irina (Latvijas Universitāte, 2016)
“Psihosociālie un ergonomiskie riski apsardzes darbiniekiem un to samazināšanas iespējas”. Darba autore: Irina Sidoroviča. Darba zinātniskā vadītāja: asoc. prof., Dr.med. Ženija Roja. Darbu veido 89 lpp., tas ietver 51 attēlus, 4 tabulas, 5 pielikumus, 39 informatīvos avotus. Pētījumu sastāda 4 daļas. Pirmajā daļā ir apkopota un analizēta literatūra par apsardzes nozari, kā arī ergonomiskiem un psihoemocionāliem riskiem apsargu darbā Otrajā daļā ir aprakstītas pētījumā pielietotās metodes, trešajā daļā ir iegūto datu apkopošana un rezultātu izklāsts un analīze. Izstrādāti preventīvie pasākumi un praktiskas rekomendācijas. Izmantotās metodes: Aptauja, Somijas 5 baļļu metode, ātrās ekspozīcijas indekss, psiholoģiskā klimata noteikšana, stresori darbā un to apzināšana, vardarbības risku novērtēšana, darbaspēju indekss.

“Psychosocial and ergonomic risks of security officers and options for its reduction”. The Author: Irina Sidorovica. Supervisor: LU Associate Professor, Dr. med. Ženija Roja. The master’s thesis is outlined in 89 pages, contains 51 pictures, 4 tables, 5 appendices, 39 information sources. The master’s thesis structure created of four parts. In the first part gathered and analyzed literature about the general working environment risks at security officers work as well as the psychosocial and ergonomic essence, the impact and the possible consequences. In the second part shown used methods for ergonomic and psychosocial risks determination. In the third part identified and analyzed ergonomic and psychosocial working environment risks from gathered method data. Forth part includes preventative measures. Developed conclusions and practical recommendations. Used methods: form, Finnish 5-point method, Quick Exposure check, The analysis method of working posture, Working capacity index, Assesment of psychological climate, Stressors at work and their awareness.
Psycholosocial and ergonomic risks of security officers and options for its reduction
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze; apsardzes darbinieki; psihoemocionālie; ergonomiskie riski; stress; darbspējas