Sadzīves atkritumu poligona mikroorganismu sabiedrību daudzveidības raksturojums - Skinderskis, Edmunds (Latvijas Universitāte, 2025)
Pētījuma ietvaros tika raksturota mikroorganismu daudzveidība, vides faktoru ietekme daudzveidībai un to potenciāls noārdīt plastmasu sadzīves atkritumu poligonā “Getliņi”. Mikroorganismu noteikšanai tika veikta paraugu ievākšana atkritumu poligonā, mikrobiālās DNS izdalīšana, metagenoma sekvencēšana un salīdzināšana ar lauksaimniecības augsni. Atkritumu poligona augsnes paraugus raksturo daudzveidīgas un heterogēnas mikroorganismu sabiedrības, kurās dominē Streptomyces un Pseudomonas ģints baktērijas. Baktēriju un arheju sabiedrības visvairāk ietekmē augsnes elektrovadītspēja, bet sēņu taksonomisko sastāvu visticamāk nosaka citi pētījumā neiekļauti vides faktori. Tika novērotas atšķirības starp dominanto taksonu sastāvu un īpatsvaru atkritumu un lauksaimniecības augsnē. Atkritumu poligona augsnes paraugos tika identificēti vairāk ar plastmasas biodegradāciju asociēti enzīmu gēni, kas norāda uz mikroorganismu sabiedrību potenciālu iesaisti plastmasas biodegradācijas procesos.

Within the scope of the study, microorganism diversity, influencing factors and microorganisms potential to degrade plastics were characterized at “Getliņi” municipal waste landfill. To determine the microorganisms present, samples were collected from the landfill, microbial DNA was extracted, metagenomic sequencing was performed and the data was compared to agricultural soil samples. Landfill soil samples exhibited diverse and heterogeneous microorganism communities dominated by bacterial genera Streptomyces and Pseudomonas. Bacterial and archeal community compositions were influenced by soil electrical conductivity, while fungal community composition was likely determined by environmental factors not assessed in this study. Differences were observed in the composition and proportion of dominant taxa between landfill and agricultural soils. Moreover, genes encoding enzymes associated with plastic biodegradation were more prevalent in landfill soil samples, indicating the microbial communities potential involvement in plastic biodegradation.
Characterisation of the diversity of microorganism communities in a municipal waste landfill
Keywords: Bioloģija; Atkritumu poligoni; Augsne; Metagenoms; Elektrovadītspēja; Degradācija