Greizsirdības saistība ar laulāto uzskatiem par attiecību kvalitāti. - Sprukte, Dina (Latvijas Universitāte, 2009)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot vai pastāv negatīva saistība starp laulāto greizsirdību un uzskatiem par attiecību kvalitāti, kā arī vai atšķiras vīriešu un sieviešu saistība starp laulāto greizsirdību un uzskatiem par attiecību kvalitāti. Pētījumā piedalījās 60 laulāti indivīdi, vecumā no 21 – 70 gadiem. 30 no respondentiem bija sievietes un 30- vīrieši. Juridiski reģistrētā laulībā atradās 45 respondenti, bet 15 – juridiski nereģistrētā laulībā. Tika izmantotas trīs pētījuma metodes - aptauja par demogrāfiskajiem datiem , Multidimensionālās greizsirdības skala (Multidimensional jealousy scale, MJS, Pfeiffer, S.M.,& Wong, P.T.,1989), kas mērīja greizsirdības intensitāti un Diādes pielāgošanās skala (Dyadic Adjustment Scale, DAS, Spanier,G.B.,1979), kas mērīja attiecību kvalitāti. Apkopojot pētījumā iegūtos rezultātus , var secināt, ka pastāv nozīmīga negatīva saistība starp greizsirdību un laulāto uzskatiem par attiecību kvalitāti. Tas nozīmē, ka pētījumam izvirzītā hipotēze ir apstiprinājusies. Aplūkojot atšķirības vīriešu un sieviešu saistībā starp laulāto greizsirdību un uzskatiem par attiecību kvalitāti, var teikt, ka vīriešiem pastāv negatīva saistība starp šīm pazīmēm. Tā kā sievietēm kognitīvās greizsirdības izpausmes nozīmīgi negatīvi korelē ar visām attiecību kvalitātes vērtējuma apakšskalām, tad var teikt, ka arī sievietēm ir vērojama nozīmīga saistība starp greizsirdības izpausmēm un vērtējumu par attiecību kvalitāti, kaut arī kopējie greizsirdības intensitātes un attiecību kvalitātes vērtējumi neuzrādīja nozīmīgu korelāciju. Tātad atbildot uz pētījuma gaitā radušos jautājumu var secināt, ka atšķiras vīriešu un sieviešu saistība starp laulāto greizsirdību un uzskatiem par attiecību kvalitāti. Vīriešiem greizsirdība ir saistīta ar zemāku vērtējumu par attiecību kvalitāti.

The aim of this study was to make out if exist negative connection with marital jealousy and married couple view about relationship quality, as also or differs men and woman connection between the married couple jealousy and view about relationship quality. In this study participated 60 married persons in age from 21 - 70. 30 from respondent there were women and 30- men. In legal registered marriage were 45 respondents, but 15 in legal no registered marriage. Three research methods were used - questioning for the demographic data, Multidimensional jealousy scale (MJS, Pfeiffer, S.M., & Wong, P.T., 1989), what measured jealousy intensity and the Dyadic Adjustment Scale (DAS, Spanier, G.B., 1979), what measured quality of relationships. Summarizing the results obtained in research, it can draw conclusion that exist important negative connection between jealousy and the marital view about relationship quality. This means that the research pulled out hypothesis is proved true. Examining differences men and woman between jealousy and the marital view about relationship quality, it can talk, that men exist a negative connection between this signs. As women cognitive jealousy significant negative correlate with all relationship quality scales, then it can tell, that also women have significant connection between jealousy and the marital view about relationship quality, although total results did not show significant correlation. So answering on research question it can draw conclusion, that connection of men and woman differs between the jealousy and the marital view about relationship quality. For men jealousy abandons more negative result on marital view about relationship quality.
Jealousy connection with married couple view about relationship quality
Keywords: Psiholoģija