Muzikālās rotaļas 4 – 5 gadīgo bērnu uzmanības sekmēšanai pirmsskolas izglītības iestādē - Kabluka, Lāsma (Latvijas Universitāte, 2025)
Muzikālās rotaļas 4 – 5 gadīgo bērnu uzmanības sekmēšanai pirmsskolas izglītības iestādē. Darba autore: Lāsma Kabluka. Darba vadītāja: mg.sc.soec., pasniedzēja Elīna Skuja. Pētījuma mērķis: Teorētiski pētīt un praktiski noteikt muzikālo rotaļu pielietošanas iespējas uzmanības sekmēšanai 4 – 5 gadīgiem bērniem. Darba sastāvs: anotācija, ievads, divas nodaļas ar apakšnodaļām. Pirmajā nodaļā teorētiski analizēta literatūra par 4 - 5 gadīgo bērnu uzmanības sekmēšanu ar muzikālo rotaļu palīdzību. Balstoties uz teorētiskajām atziņām izstrādāti uzmanības novērtēšanas kritēriji un rādītāji. Otrajā nodaļā plānots un realizēts empīriskais pētījums par 4 – 5 gadīgo bērnu uzmanības sekmēšanu ar muzikālo rotaļu palīdzību, kurš realizēts pirmsskolas izglītības iestādē X. Balstoties uz pedagoģiskajiem novērojumiem noteikts pētījumā iesaistīto bērnu uzmanības līmenis muzikālajās rotaļās. Piedāvājot bērniem dažādas, daudzveidīgas un interesi piesaistošas muzikālās rotaļas tiek sekmēta 4 – 5 gadīgu bērnu uzmanības noturība. Iegūtie dati tika apstrādāti un analizēti. Darba teorētiskais pētījums balstās uz pedagogu un psihologu atziņām – M. Raščevska, V. Golubina, I.Jurgena, L. Lasmane. Darba apjoms: kvalifikācijas darbam ir 45 lpp., 1 pielikums, 26 literatūras avoti. Atslēgas vārdi: muzikālās rotaļas, uzmanības sekmēšana, 4 – 5 gadīgie bērni, pirmsskolas izglītības iestāde.

Musical games to promote the attention of 4 – 5 year old children in preschool. Author of the paper: Lāsma Kabluka Consultant of the paper: mg.sc.soec., teacher Elīna Skuja. Aim of the research: To theaoretically study and practically determine the possibilities of musical games for promoting attention in 4 – 5 year old children. Composition of the work: annotation, introduction, two chapters with subsections. The first chapter theoretically analyzes the literature on promoting the attention of 4 - 5 year old children through musical play. Based on theoretical findings, attention assessment criteria and indicators have been developed. The second chapter plans and implements an empirical study on promoting the attention of 4 - 5 year old children through musical play, which was carried out at preschool educational institution X. Based on pedagogical observations, the level of attention of the children involved in the study during musical games was determined. By offering children different, diverse and interesting musical games, the persistence of attention of 4- to 5-year-olds is promoted. The obtained data was processed and analyzed. The theoretical research of the paper is based on the findings of educators and psychologists - M. Raščevska, V. Golubina, I.Jurgena, L. Lasmane. Scope of work: The qualification thesis has 45 pages, 1 appendix, 26 literature sources. Keywords: Musical games, promoting attention, 4 – 5 year old children, preschool educational institution.
Musical games to promote the attention of 4 – 5 year old children in preschool
Keywords: Izglītības zinātnes; Muzikālās rotaļas; Uzmanības sekmēšana; 4 - 5 gadīgie bērni; Pirmsskolas izglītības iestāde