Lasīšanas veicināšanas iespējas 5.-6.klasēs - Apse, Daiga (Latvijas Universitāte, 2022)
Diplomdarba temats ir “Lasīšanas veicināšanas iespējas pamatskolas 5. – 6.klasēs”. Diplomandes darba mērķis – izpētīt 5. un 6. klases skolēnu lasīšanas veicināšanas iespējas. Diplomdarbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, secinājumiem, pateicībām, izmantotās literatūras un avotu saraksta un pielikumiem. Diplomdarba pirmajā nodaļā aprakstītas jaunākā pusaudžu vecumposma īpatnības. Otrajā nodaļā sniegts ieskats lasīšānas veicināšanas iespējās Latvijā. Trešajā nodaļā aprakstīta diplomandes izstrādātā darba lapa mājas lasīšanai, sniegts ieskats skolēnu pildītajās darba lapās. Izstrādātās darba lapas efektivitāte pārbaudīta pedagoģiskā izmēģinājuma laikā, veikti un apkopoti secinājumi. Diplomdarba teorētiskā un praktiskā daļa izstrādāta patstāvīgi un iesakāma latviešu valodas un literatūras skolotājiem un citiem interesentiem.

The subject of this theses ‘Opportunities to promote reading in 5th and 6th grade’. The aim of theses is to research the opportunities to develop students’ reading skills in 5th and 6th grade. Theses is composed of introduction, three chapters, conclusions, acknowledgements, references, and appendix. In the first chapter of the theses the characteristics of the younger school children age group are researched. Then the second chapter provides insight in opportunities to promote reading in Latvia. And in the final, third chapter, the author’s designed worksheet for reading at home has been described as well as student filled worksheets. The efficiency of the developed worksheet has been tested during the pedagogical trial, conclusions have been made and gathered. The research and theoretical part of this theses has been developed independently and is recommended for Latvian language and literature teachers and other enthusiasts.
Opportunities to promote reading in 5th and 6th grade
Keywords: Pedagoģija; lasīšana; lasīšanas veicināšana; lasītprasme; pedagoģiskā izmēģinājuma darbība