Ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīga pildīšana - Visocka, Zane (Latvijas Universitāte, 2012)
Bakalaura darba tēma ir „Ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīga pildīšana”, kura ietvaros ir izpētīts Krimināllikuma 138.pantā ietvertā noziedzīgā nodarījuma sastāvs, sniegts tā analītisks vērtējums, kā arī apskatīti galvenie problēmjautājumi, kas saistīti ar tiesisko regulējumu un tā piemērošanu praksē. Izzinot Latvijas un ārvalstu tiesību aktu, literatūras un tiesu nolēmumu saturu, autore ir sniegusi savus priekšlikumus Krimināllikuma 138.panta satura un izpratnes uzlabošanai. Autore piedāvā papildināt Krimināllikuma 138.panta 2.daļas dispozīcijas kaitīgo seku jēdzienu, izsakot to šādā redakcijā – „ja tas izraisījis cietušā inficēšanos ar cilvēka imūndeficīta vīrusu, B vai C hepatītu, vai citu bīstamu infekcijas slimību”, ierosina pilnveidot Ārstniecības personu reģistrā reģistrējamo un atzīstamo profesiju uzskaitījumu, tādējādi panākot vienveidīgu un saskaņotu tiesību aktu līdzāspastāvēšanu, izsaka priekšlikumu papildināt Krimināllikuma 138.pantu ar jaunu daļu, paredzot kriminālatbildību „Par citas personas patvaļīgu ārstēšanu bez viņas piekrišanas, ja to izdarījusi ārstniecības persona”, izsaka savu redzējumu par novēršamajām nepilnībām topošā Ārstniecības riska fonda izveidē, kā arī sniedz savus ieteikumus vienveidīgākas tiesu prakses veidošanai. Atslēgvārdi: ārstniecības persona, ārstniecības personas profesionālie pienākumi, pacientu tiesības, ārstniecības kļūdas, tiesības nodarboties ar ārstniecību, neuzmanība, juridiskā atbildība.

Bachelor’s theme is „Medical malpractice”. This offence is incorporated in the Article 138 of the Criminal Law of the Republic of Latvia and provides medical staff’s liability for performing their professional duties in the negligent manner. In the framework of the bachelor author has discussed key issues relating to the legal regulation and their application in practice, has researched substance of the Article 138 and has delivered proposals improving content of the Article 138 for its better understanding by finding out national and foreign law, literature and judgments of courts. Author offers to supplement the second paragraph of Article 138, expressing it as follows – ”if victim has been caused by the infection of human immunodeficiency virus, or hepatitis B or C, or any other dangerous infection”, suggests to supplement Article 138 with a new part – ”For someone’s treating without agreement, if it has commited by medical personnel”, recommends necessary improvements for emerging Medical risk fund and initiates to coordinate the content between Medical personnel register and the Occupation classifier. Keywords:medical personnel, medical obligations, patients’ rights, medical errors, the right to practise medicine, negligence, legal liability.
Medical malpractice
Keywords: Juridiskā zinātne