Piekrastes reljefa antropogēnās slodzes monitorings ar fotogrammetrijas metodi - Tarusina, Alise (Latvijas Universitāte, 2022)
Bakalaura darbā “Piekrastes reljefa antropogēnās slodzes monitorings ar fotogrammetrijas metodi” tika veikts pētījums par antropogēnās slodzes ietekmi uz krasta zonas reljefu, kas atrodas Piejūras zemienes teritorijā. Pētījuma mērķis ir analizēt antropogēnās slodzes ietekmi uz krasta zonas ģeomorfoloģiju un to veģetācijas segumu, izmantojot fotogrammetrijas Structure-from-Motion (SfM) metodi kombinācijā ar bezpilota lidaparātu. Bakalaura darba izstrādes procesā tika apskatīta un apkopota zinātniskā literatūra par pētāmās krasta zonas ģeomorfoloģiju, krasta zonu pastāvēšanu antropogēnās slodzes ietekmē, kā arī tiek apkopota literatūra par tālizpētes metodēm. Lai izsekotu antropogēno slodzi, lauka darbos tika izmantota fotoattēlu ieguve ar bezpilota lidaparātu. Lauka darbi norisinājās trīs kārtās – maijā, jūlijā un novembrī. Datu apstrādē tika izmantotas Agisoft Metashape un QGIS programmatūrās. Reljefa izmaiņu meklēšanā tika izmantotas ortofotomozaīkas, digitālā pacēluma modeļi un Difference-of-DEMs modeļi. Darba rezultātā tika izvirzīti vairāki secinājumi. Autore uzsvar kā svarīgāko no tiem: antropogēnā slodze ir izsekojama visā pētāmajā teritorijā, tomēr krasta zonas apmeklētākajā daļā (Vecāķu pludmalē) antropogēnās slodzes ietekme ir visintensīvākā. Pētījums pierāda fotogrammetrijas SfM metodes pielietojamību un efektivitāti, izmantojot bezpilota lidaparātu antropogēnās slodzes monitoringam krasta zonā. Šo metodi var izmantot zinātniskiem nolūkiem, lai ātri un lēti izsekotu īstermiņa un ilgtermiņa izmaiņas krasta zonu reljefā.

In Bachelor thesis “Monitoring of anthropogenic load on the coastal terrain using photogrammetry” a study was performed on the impact of anthropogenic load on the terrain of the coastal zone, which is located on the territory of the Piejūras zemiene. The aim of this study was to analyze the impact of anthropogenic load on the geomorphology of the coastal zone and its vegetation cover using the photogrammetry Structure-from-Motion (SfM) method using aerial data acquired by an unmanned aerial machine. In the process of writing a bachelor thesis, the scientific literature on the geomorphology of the studied coastal zone, the existence of coastal zones under the influence of anthropogenic load was reviewed and summarized, as well as the literature on remote sensing methods. Photographic acquisition of unmanned aerial vehicles was used to track changes, made by anthropogenic load. The fieldwork took place in three rounds – in May, July and November. Agisoft Metashape and QGIS software were used for data processing. Orthophotomosaics, digital elevation models and Difference-of-DEMs models were used to search for terrain changes. As a result of the work, several conclusions were made. The author emphasizes as the most important of them: the anthropogenic load can be traced throughout the study area, however, in the busiest part of the coastal area (Vecāķi beach) the impact of anthropogenic load is the most intense. The study demonstrates the applicability and efficiency of the photogrammetric SfM method in the use of unmanned aerial vehicles for monitoring anthropogenic load in the coastal zone. This method can be used for scientific purposes to quickly and inexpensively track short- and long-term changes in coastal terrain.
Monitoring of anthropogenic load on the coastal terrain using photogrammetry
Keywords: Ģeoloģija; fotogrammetrija; antropogēnā slodze; krasta zonas; reljefs; bezpilota lidaparāts