Eiropas bēgļu krīze: Latvijas sabiedrības attieksmes izvērtējums - Andersone, Anita (Latvijas Universitāte, 2017)
Maģistra darba tēma ir „Eiropas bēgļu krīze: Latvijas sabiedrības attieksmes izvērtējums”. Pētījuma mērķis ir noskaidrot Latvijas sabiedrības attieksmi pret patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā un to, kāda ir sabiedrības attieksme pret dažādiem faktoriem, kuri izvēlēti, balstoties teorijā, ka attieksmi pret patvēruma meklētājiem veido sociāli psiholoģiskie un ekonomiskie jeb racionālie attieksmju veidošanās faktori. Darbs strukturēts četrās nodaļās, aplūkojot Latvijas pieredzi patvēruma meklētāju uzņemšanā un jēdzienu lietojumu, teorētisko attieksmju veidošanās ietvaru, līdz šim veiktos pētījumus, izpēti noslēdzot ar anketēšanas rezultātu apkopojumu un analīzi. Veicot analīzi, secināts ka sabiedrība vairākumā gadījumā neatbalsta patvēruma meklētāju uzņemšanu, un tam ir cieša saistība ar sabiedrības locekļu sociodemogrāfisko profilu.

Master thesis „European Refugee Crisis: an Assesment of Public Attitudes in Latvia” aims to analyse Latvian public attitudes towards asylum seekers and to discover the attitude towards different factors which are based on the theory that the attitude towards asylum seekers is made up by various socio-psychological and economic factors. Thesis consist of four chapters, including experience with asylum seekers in Latvia, use of terms, examination of other empirical studies, as well as summary and analysis of survey results. Author concludes that the attitude toward asylum seekers is mostly negative. An assessment of public attitudes confirms close relationship between with respondent’s socio - demographic characteristics and support level for Reception of asylum seekers Keywords: asylum seekers, attitude towards asylum seekers, socio-psychological factors, economic factors
European Refugee Crisis: an Assesment of Public Attitudes in Latvia
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); patvēruma meklētāji; attieksme pret patvēruma meklētājiem; sociāli psiholoģiski faktori; ekonomikas faktori