Ēterisko eļļu un antibakteriālo līdzekļu sinerģiskā iedarbība pret multirezistentām gramnegatīvām baktērijām - Kālberga, Ketlīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Aktualitāte: Antibakteriālā rezistence ir globāla sabiedrības veselības problēma, rezistencei baktērijās arvien pieaugot. Efektīvu antibiotiku daudzums samazinās, tāpēc nepieciešami jauni līdzekļi infekciju ārstēšanai. Ēteriskām eļļām piemīt spēcīga antibakteriālā iedarbība, un to sinerģija ar antibiotikām ir potenciāla stratēģija rezistences mazināšanā. Mērķis: Noteikt gramnegatīvo baktēriju izolātus TOS 2024. gadā, analizēt rezistences izplatību, noteikt antibiotiku un ēterisko eļļu sinerģisko iedarbību. Rezultāti: Kopumā ievācot 437 gramnegatīvo baktēriju paraugus, 51% bija multirezistenti un 18% - ekstensīvi rezistenti. Biežākā ekstensīvā rezistence tika noteikta K. pneumoniae 26% gadījumu. Visām analizētajām MDR baktērijām MAR indekss pārsniedza 0,2. Tika pierādīta ēterisko eļļu un antibiotiku sinerģiskā iedarbība.

Topicality: Antimicrobial resistance is a global public health problem, with resistance in bacteria evolving. The number of effective antibiotics is decreasing, so new options are needed to treat infections. Essential oils have a strong antibacterial effect and their synergy with antibiotics is a potential strategy to reduce resistance. Aim: To determine all gramnegative bacterial isolates in the Traumatology and Orthopaedic Hospital in 2024, to analyse the prevalence of resistance, to determine the synergistic effect of antibiotics and essential oils. Results: A total of 437 gramnegative bacteria samples were collected, of which 51% were multiresistant and 18% extensively resistant. The most frequent extensive resistance was determined in K. pneumoniae in 26% of cases. For all MDR bacteria analysed, the MAR index exceeded 0,2. The synergistic effect of essential oils and antibiotics was demonstrated.
Synergistic effect of essential oils and antibacterial agents against multiresistant gramnegative bacteria
Keywords: Farmācija; antibakteriālā rezistence; multirezistence; gramnegatīvās baktērijas; ēteriskās eļļas; sinerģija