Brīvmūrniecības izpausmes Krievijas impērijā no 1730.gadiem līdz 1825.gadam - Saukums, Sandris (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darbs "Brīvmūrniecības izpausmes Krievijas impērijā no 1730.gadiem līdz 1825.gadam" sniedz ieskatu Krievijas brīvmūrniecības vēsturē sākot ar tās izcelšanos 18.gadsimta pirmajā pusē un beidzot ar imperatora Nikolaja I aizliegumu. Šī darba mērķis ir analizēt brīvmūrniecības attīstības gaitu un izpausmes Krievijas impērijā no 1730.gadiem līdz 1825.gadam. Darba ievadnodaļās tiek sniegts vispārīgs ieskats brīvmūrniecības izcelsmē, kā arī dots brīvmūrnieku terminoloģijas un svarīgāko idejisko nostādņu raksturojums. Darba pamatnodaļās ir analizēta brīvmūrnieku darbība Krievijas impērijas politiskajā un sabiedriskajā jomā.

The bachelor's thesis "Manifestations of freemasonry in the Russian empire form 1730's to 1825" provides an insight into the history of Russian freemasonry from it's origins in the first half of the 18th century, to the imperial ban issued by emperor Nicholas I. The aim of this thesis is to analyse the development and manifestations of freemasonry from 1730's to 1825. The introductory chapters of the thesis provide a general insight into the origins of freemasonry, as well as the terminology and the basic principles of freemasons. The main chapters of the thesis provide an analysis of the activities of freemasons in the political and social spheres of the Russian empire.
Manifestations of freemasonry in the Russian Empire from 1730’s to 1825
Keywords: Vēsture; brīvmūrniecība; Krievijas impērija; 18.gadsimts; izpausmes