Gaismas izkliedes ietekme uz elektroretinogrammu - Meškovska, Zanda (Latvijas Universitāte, 2011)
Darba mērķis ir noskaidrot optisko (gaismas izkliede, absorbcija) un neirālo faktoru ietekmi uz elektroretinogrammu paaugstinātas intraokulārās gaismas izkliedes apstākļos Pētījumā elektroretinogrammas reģistrēšanai tika izmantota standarta elektroretinogrāfijas metode, kā stimulu izmantojot spilgtu gaismas zibsni pie mainīgām intensitātēm. Kataraktas simulācija tika panākta, acs priekšā novietojot gaismu izkliedējošu filtru. Rezultāti un to analīze: Amplitūdas atkarībā no stimula gaismas intensitātes uzrādīja gan pieaugumu, gan samazinājumu. Pieliekot acs priekšā filtru, elektroretinogrammas amplitūdas bija augstākas, nekā mērījumos bez filtra. Amplitūdas samazinājums, pieaugot stimula intensitātei, skaidrojams ar „fotopiskā kalna” efektu. Secinājumi: Izveidotais filtrs ļauj simulēt negatavu kataraktu, kuras gadījumā novērojamas lielākas amplitūdas, kas skaidrojamas ar gaismas izkliedes pieaugumu. Fotopiskos apstākļos ERG amplitūdas atkarībā no stimula intensitātes mainās nelineāri, attēlojot „fotopiskā kalna” efektu. Palielinātas amplitūdas mērījumos ar gaismu izkliedējošiem filtriem ir skaidrojams ar tīklenes neirālās jutības izmaiņām, mainoties stimula intensitātei. Atslēgas vārdi: elektroretinogrāfijas metode (ERG), gaismas izkliede, katarakta, gaismu izkliedējošs filtrs.

The Bachelor Thesis “Influence of scattering of light on the electroretinogram”. The aim: Determine the role of optical (straylight, absorption) and neural factors on electroretinogram at high intraocular straylight conditions.Methods: the electroretinographic method was used to register the electroretinogramm. Mini-Ganzfeld dome was used to show stimuli, photopic flash ERG response was recorded for different stimulus intensities. To simulate condition of cataract light scattering filter was placed in front of the eye. Results and analysis: The relationship between amplitude and latencies in dependance of light intensity was measured. ERG amplitude measured with filter in average was higher than in normal condition. The decrease of ERG amplitude by increasing light intensity is dependant of photopic hill effect. Conclusion: The filter that was made to simulate cataract describe unready cataract type. The amplitude of b-wave was slightly increased in measurements with filter. B-wave amplitude increased with decreasing of stimulus intensity and is explained by phenomenon of photopic hill. Amplitudes which were measured with filter in average were higher than in normal condition. The role of neural factors is much more important in forming ERG response than optical factors, such as straylight or absorption. Key words: Electroretinography method (ERG), straylight, cataract, light diffusing filter.
Influence of scattering of light on the electroretinogram
Keywords: Fizika