Šķīrušos vecāku emociju pašregulācija, sadarbība bērna audzināšanā un uztvertā attiecību kvalitāte ar savu pirmsskolas vecuma bērnu - Vanaga, Iveta (Latvijas Universitāte, 2023)
Pētījuma mērķis bija noskaidrot kā šķīrušos vecāku emociju pašregulācija un sadarbība ar savu šķirto partneri pirmsskolas vecuma bērna audzināšanā saistās ar uztverto attiecību kvalitāti ar savu bērnu. Pētījumā piedalījās 96 šķīrušies vecāki. Divas izlases: N=96 visa pētāmā vecāku grupa, N2 =87 bērnu bez veselības problēmām un attīstības traucējumiem vecāku grupa. Izmantotās aptaujas: Līdzaudzināšanas (Coparenting: CQ, Margolin et al., 2001), Bērna-vecāka attiecību (Child-Parent relationship: C-PRS, Pianta, 1992) un Emociju pašregulācijas aptauja (Emotion Regulation Questionnaire, adaptēja latviešu valodā Ūdris & Vanags, 2017). Rezultāti rāda statistiski nozīmīgu saistību vecāka-bērna tuvībai ar triangulāciju un kognitīvo pārvērtēšanu, vecāka-bērna konfliktam ar kognitīvo pārvērtēšanu, statistiski nozīmīgas atšķirības vecāka-bērna tuvībā, kognitīvo pārvērtēšanu kā statistiski nozīmīgu prognozētāju vecāka-bērna tuvībai. Atslēgas vārdi: līdzaudzināšana, sadarbība, konflikts, triangulācija, kognitīvā pārvērtēšana, izpausmes apspiešana, vecāka-bērna konflikts, vecāka-bērna tuvība.

The aim of the researach was to find out how the divorced parents' self-regulation of emotions and cooperation with their divorced partner in raising a preschool child are related to the perceived quality of their relationship with their child. 96 divorced parents participated in the research. Two samples: N=96 entire group of parents under study, N2 = group of parents of 87 children without health problems and developmental disorders. Surveys used: Coparenting (CQ, Margolin et al., 2001), Child-parent relationship (C-PRS, Pianta,1992) and Emotion self-regulation surveys (adapted by Udris & Vanags, 2017). The results show a statistically significant relationship of parent-child closeness with triangulation and cognitive reappraisal, parent-child conflict with cognitive reappraisal, statistically significant differences in parent-child closeness, cognitive reappraisal as a statistically significant predictor of parent-child closeness. Key words: co-parenting, cooperation, conflict, triangulation, cognitive reappraisal, expression suppression, parent-child conflict, parent-child closeness.
Divorced Parents' Emotional Self-Regulation, Coparenting and Perceived Relationship Quality with their Pre-School Child
Keywords: Psiholoģija; līdzaudzināšana; sadarbība; vecāka-bērna tuvība; triangulācija; kognitīvā pārvērtēšana