Kolorektālā vēža skrīningošanas Latvijā pilot pētījuma rezultāti un salīdzinājums ar Eiropas Kolorektālā Vēža Skrīningošanas un Diagnozes Kvalitātes Nodrošināšanas vadlīnijām - Aho, Mikko Johannes (Latvijas Universitāte, 2013)
Kolorektālais vēzis ir viens no visizplatītākiem vēžiem Latvijā. Diplomdarbā tiek salīdzināti pilot pētijums kolorektālā vēža skīninga metodes Latvijā ar pašreizējo EVKN kolorektālā vēža skrīningu Eiropas vadlīnijās. Rezultāti liecina, ka pašreizējā kolorektālā vēža skrīnings nav sasniedzis tādu darbības līmeni pēc kādiem vadās EVKN. Šis pilot pētijums apliecina, ka Latvijā būtu jāizveido organizēts kolorektālā vēža skrīnings, nevis kārtējā oportūnistiskā skrīninga metode.

Colorectal cancer is one of the most common cancers in Latvia. The diploma work compares the results of the pilot study for colorectal cancer screening conducted in Latvia and current colorectal cancer screening situation to European Guidelines for Quality Assurance in Colorectal Cancer Screening and Diagnosis (EGQA). Results reveal that current colorectal cancer screening is mostly not reaching the accepted level of performance standards of EGQA. The pilot study shows that organized colorectal cancer screening should be initiated in Latvia instead of current opportunistic screening method.
The analysis of test results of colorectal cancer screening pilot study in Latvia and the comparison to European Guidlines For Quality Assurance In Colorectal Cancer Screening And Diagnosis
Keywords: Medicīna