Drošības faktoru ietekme uz Armēnijas lēmumu pievienoties Muitas savienībai - Melders, Ervīns (Latvijas Universitāte, 2016)
Darbā analizēta drošības faktoru ietekme uz Armēnijas lēmumu pievienoties Muitas savienībai. Darba mērķis ir noskaidrot, vai Armēnijas lēmums ir saistīts ar tās sarežģīto ģeopolitisko situāciju, vai arī šim lēmumam ir ekonomisks pamatojums. Galvenie darba uzdevumi ir: 1) izvērtēt Armēnijas, Azerbaidžānas un Krievijas varas potenciālu. 2) Analizēt Azerbaidžānas radīto apdraudējumu Armēnijai. 3) Novērtēt Armēnijas attiecības ar tuvākajiem kaimiņiem, ES un Krieviju. 4) Izvērtēt Armēnijas pievienošanās Muitas savienībai ekonomisko pamatotību. Darba teorētisko pieeju veido „pievienošanās stiprākajam” koncepts. Darbā izmantotas gan kvalitatīvās, gan kvantitatīvās pētījumu metodes. Darba rezultāti apliecina, ka Armēnijas pievienošanās Muitas savienībai ir saistīta ar drošības, nevis ekonomikas apsvērumiem.

Research paper examines the impact of security factors on Armenia’s decision to join the Custom Union. The aim of this paper is to determine, is this decision driven by security or economic motives. The main tasks of this paper are: 1) to evaluate Armenia’s, Azerbaijan’s and Russia’s power potential. 2) to analyze Azerbaijan’s threats to Armenia. 3) to estimate Armenia’s relations with it’s neighbors, EU and Russia. 4) to assess the impact of Armenia’s integration with the Custom Union from an economic perspective. The theoretical background of this paper is based on bandwagoning concept. The methodology of research is based on qualitative and quantitative methods. The results of the research approve that Armenia’s decision to join the Custom Union is driven by security not economic motives.
The impact of security factors on Armenia's decision to join the Custom Union
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija); Armēnija; Muitas savienība; pievienošanās stiprākajam; drošība