Ķimeņu ekstraktu bioloģiski aktīvo vielu saturs un antioksidantu efekts in vitro - Švīpe, Guntra (Latvijas Universitāte, 2021)
Maģistra darba literatūras apskatā ir apkopota informācija par ķimenēm, to ķīmisko sastāvu farmakoloģiskajām īpašībām. Darba mērķis ir salīdzināt ķimeņu ekstraktu polifenolu, flavonoīdu, proteīnu daudzumu un DPPH radikāļa inhibēšanas spēju atkarībā no ekstrakta iegūšanas metodes un šķīdinātāja. Iegūtie dati liecina, ka ķimeņu ūdens ekstraktam, kas iegūts ar macerācijas metodi ir augstākā DPPH radikāļa inhibēšanas spēja. Vislielāko polifenolu daudzumu uzrādīja ķimeņu ūdens ekstrakts, kas iegūts ar sonifikācijas metodi. Visaugstākais kopējais flavonoīdu saturs ir ķimeņu etanola ekstraktam, kas iegūts ar macerācijas metodi. Macerācijas metode, kurā kā šķīdinātājs ir izmantots etanols, ir efektīvāka, lai no ķimeņu augļiem ekstrahētu proteīnus un flavonoīdus.

The master's thesis contains information about caraway, its chemical composition, pharmacological properties. The aim of the study was to compare the amount of polyphenols, flavonoids, proteins and DPPH radical inhibition of caraway extract depending on the method of obtaining the extract and the solvent. The obtained data show that the caraway aqueous extract obtained by maceration method has the highest ability to inhibit DPPH radical. Caraway aqueous extract obtained by sonification method showed the highest amount of polyphenols. The highest total flavonoid content is in the ethanol extract of caraway obtained by the maceration method. The maceration method, in which ethanol is used as a solvent, is more efficient for extracting proteins and flavonoids from caraway fruit.
Content of Biological Active Substances in Caraway Extracts and Antioxidant Effect in vitro
Keywords: Farmācija; Ķimenes; macerācija; sonifikācija; polifenoli; flavonoīdi