Privātpersonas tiesības apstrīdēt Eiropas Savienības tiesību aktus: Eiropas Savienības tiesas judikatūra - Pļešakovs, Kristers (Latvijas Universitāte, 2018)
Maģistra darbs “Privātpersonas tiesības apstrīdēt Eiropas Savienības tiesību aktus: Eiropas Savienības Tiesas judikatūra” ir uzrakstīts Latvijas Universitātes Juridiskās fakultātes Starptautisko un Eiropas tiesību zinātņu katedrā. Darba ietvaros autors analizē Eiropas Savienības Tiesas judikatūru attiecībā uz privātpersonas tiesībām apstrīdēt Eiropas Savienības tiesību aktus. Darba ietvaros tiek analizēta Eiropas Savienības tiesību aizsardzības mehānisma efektivitāte, tādu jēdzienu kā “reglamentējošs akts”, “īstenošana pasākumi” un “tiesību akts skar individuāli” izpratne Eiropas Savienības Tiesas judikatūrā. Noslēguma tie secināts, ka Eiropas Savienības kopējā tiesību aizsardzības sistēma ir efektīva. Vienlaikus secināts, ka ar Lisabonas līguma izdarītajiem papildinājumiem, nav ievērojami uzlabotas privātpersonas tiesības apstrīdēt Eiropas Savienības tiesību aktus tieši.

Master’s thesis “Individuals right to challenge European Union acts: judicature of the Court of Justice of the European Union” was written in the Department if International and European Law, Faculty of Law, University of Latvia. Author analyses individual’s rights to challenge European Union acts in the judicature of the Court of Justice of the European Union. Author also examines whether the European Union provides effective judicial protection and the Courts of Justice of the European Union interpretation concerning concept of “regulatory act”, “implementing measures” and “individual concern”. Author concludes that European Union provide effective judicial protection. It is also concluded that the amendments made with the Treaty of Lisbon, in fact has not not significantly improved the individual’s right to challenge European Union law directly.
Individuals right to challenge European Union acts: judicature of the Court of Justice of the European Union
Keywords: Juridiskā zinātne; Tiesību aizsardzība tiesā; Reglamentējošs akts; Prejudiciāls nolēmums; Plaumann tests; Īstenošas pasākumi