Pazemes ūdens sastāva izmaiņas aktīvās ūdens apmaiņas zonā „Lielās Rīgas” depresijas piltuves teritorijā - Raga, Baiba (Latvijas Universitāte, 2012)
Maģistra darbā pētītas pazemes ūdens ķīmiskā sastāva izmaiņas aktīvajā ūdens apmaiņas zonā Rīgas reģionā. Pētījumā izmantoti dati par pamatjonu koncentrāciju (mg/l) un pazemes ūdens līmeņu izmaiņām no „Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra” datubāzes. Iegūtā informācija aptver aptuveni 50 gadus ilgu laika periodu. Pazemes ūdeņu plūsmu raksturošanai un izpētei izmantots arī matemātiskais hidroģeoloģiskais modelis, kas izstrādāts projekta „Starpnozaru zinātnieku grupas modeļu sistēmas izveide pazemes ūdeņu pētījumiem” ietvaros. Pētījuma mērķis ir noteikt kā mainījies pazemes ūdens ķīmiskais sastāvs depresijas piltuves attīstības laikā, novērtējot antropogēnā mehānisma ietekmi un ūdens avotus, kas papildina ekspluatācijas horizontus. Rezultāti liecina, ka ievērojamākās sastāva izmaiņas notiek teritorijās, kur aktīvās apmaiņas zonas hidroģeoloģiskajā griezumā sastopami dažāda tipa ūdeņi, kuru savstarpējo sajaukšanos izraisa pazemes ūdens plūsmas vertikālās komponentes pastiprināšanās. Atslēgvārdi: depresijas piltuve, Paipera diagramma, pamatjoni, ūdens ķīmiskais sastāvs, ūdensieguve

In master thesis a groundwater chemical composition changes in depression cone in Riga region are analysed. In the study, long – term monitoring data about concentration of major ions (mg/l) and groundwater level from „Latvian Environment, Geology and Meteorology Centre" database has been used to track groundwater chemical changes in aquifers of active water exchange zone. For characterization and study of groundwater flow hydrogeological 3D numerical model was used created within the project “„Establishment of interdisciplinary scientist group and modelling system for groundwater research”. The aim of the study is to define how the groundwater composition changes during the development of cone of depression, to establish the influence of anthropogenic factors and possible sources that supplement recharge the exploitation aquifers. Significant changes of water chemical composition are in areas, where lowering of piezometric surface was sufficient to cause stronger downward flow from upper aquifers and in hydrogeological cross – section of active water exchange zone different types of water are determined. Keywords: depression cone, Piper diagram, major ions, chemical composition of water, water extraction
Changes of groundwater composition in active water exchange zone in the area of „Large Rīga” depression cone
Keywords: Ģeoloģija