Pircēja atbildības par dabasgāzes tirdzniecības līguma vienpusēju pirmstermiņa izbeigšanu - Lapsalis, Egīls (Latvijas Universitāte, 2022)
Autors izvēlējies rakstīt darbu par pircēja atbildību par dabasgāzes tirdzniecības līguma vienpusēju pirmstermiņa izbeigšanu. Darba mērķis ir izpētīt nacionālo un Eiropas Savienības normatīvo regulējumu par pircēja kā dabasgāzes līguma slēdzēja atbildību par līguma pirmstermiņa izbeigšanu, gan pirms, gan pēc dabasgāzes tirgus liberalizācijas, kā arī iezīmēt tendences un virzienus iespējamā turpmākā atbildības regulējumā. Tēmas aktualitāte un reizē problemātika šobrīd ir augstais dabasgāzes cenu svārstību risks un resursa ierobežotā pieejamība tirgū. Tirgotājiem, lai nodrošinātu pircējiem piedāvāto dabasgāzes cenu, kā arī izvairītos no komercdarbības turpināšanai kritiskiem finanšu riskiem, ir nepieciešams izvēlēties un iekļaut līgumos dažādus noteikumus pircēja atbildībai, cita starpā arī no pircēju puses “nevēlamās” take or pay saistības, kas uzliek pienākumu dabasgāzes pircējam nopirkt un saņemt noteiktu dabasgāzes daudzumu vai samaksāt par to arī tad, ja to saņemt līguma darbības periodā nav iespējams. Lai sasniegtu mērķi un pamatotu tēmas aktualitāti, darbā tiek pētīti vispārīgie civiltiesiskās atbildības veidi līguma pirmstermiņa izbeigšanas gadījumā, dabasgāzes tirgus vēsturiskā attīstība Latvijā un tās ietekme uz dabasgāzes tirgus liberalizāciju, rezultātā ietekmējot tos piemērojamos civiltiesiskās atbildības veidus, kādi varēja tikt piemēroti pirms un pēc dabasgāzes tirgus liberalizācijas. Darbā autors ir izpētījis dažādus dabasgāzes tirdzniecības līgumus un tajos iekļautos atbildības veidus līguma pirmstermiņa izbeigšanas gadījumā. Pētījumu rezultātā darba autors secina, ka pirms dabasgāzes tirgus liberalizācijas, regulēta monopola apstākļos, galvenais atbildības veids, kas tika iekļauts dabasgāzes tirdzniecības līgumos bija take or pay saistības, savukārt pēc dabasgāzes tirgus liberalizācijas, konkurences ietekmes rezultātā, take or pay saistības pircējam par līguma pirmstermiņa izbeigšanu, tiek piemērotas vienīgi vairumtirdzniecības darījumos, savukārt līgumos ar galapatērētājiem tiek meklēti citi atbildības veidi. Atslēgvārdi: vienpusēja pirmstermiņa izbeigšana, dabasgāzes tirdzniecības līgums, take or pay saistības, paredzamo zaudējumu atlīdzība, civiltiesiskā atbildība.

The author of the bachelor’s paper has chosen to write about the buyer's responsibility for the unilateral early termination of a natural gas sales contract. The aim of the bachelor’s paper is to research the national and European Union regulation about the buyer's responsibility for unilateral early termination of the natural gas contracts before and after the liberalization of the natural gas market, as well as to highlight trends and directions in possible future liability regulation. The focus of the topic and at the same time the problem is the high risk of fluctuations in natural gas prices and limited availability of the resource. Traders, in order to ensure the contracted natural gas price, as well as to avoid critical financial risks for continuing the commercial activity, need to choose and include in contracts various rules for the buyer's responsibility, including on the buyers' side “unacceptable” take or pay obligations, which imposed an obligation on a natural gas buyer to buy and receive a certain amount of natural gas or need to pay for contractual natural gas amount even if it is has not been possible to consume all the contracted natural gas quantity during the term of the contract. To achieve the objective of the bachelor’s paper and justify the topical focus, the author has analysed the general types of civil liability in case of early termination of the contract, the historical development of the natural gas market in Latvia and its impact on the liberalisation process of the natural gas market. And, as a result, affect the applicable types of civil liability that could have been applied before and after the liberalisation of the natural gas market. The author of the bachelor’s paper has analysed various natural gas sales and wholesale contracts, and the types of unilateral early termination liability from the buyers’ side. As a result of the bachelor’s paper research, the author concludes that before the liberalization of the natural gas market, regulated under monopoly conditions, the main type of liability included in natural gas sales contracts was take or pay obligations. As a result, of the effects of competition, take or pay obligations to the buyer for early termination of the contract after liberalization of the natural gas market applies only to wholesale natural gas contracts. In contracts with the end consumers, the traders are seeking for another forms of civil liability. Keywords: unilateral contract early termination, natural gas sales contract, take or pay obligation, compensation for expected losses, civil liability
Customer's liability for unilateral early termination of natural gas sales contract
Keywords: Juridiskā zinātne; vienpusēja pirmstermiņa izbeigšana; abasgāzes tirdzniecības līgums; take or pay saistības; paredzamo zaudējumu atlīdzība; civiltiesiskā atbildība