Jauniešu, kuri ir ārpusģimenes aprūpē, sagatavošana patstāvīgai dzīvei - Zirnīte, Zane (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darba nosaukums ir “Jauniešu, kuri ir ārpusģimenes aprūpē, sagatavošana patstāvīgai dzīvei”. Pētījuma mērķis ir ieteikumu izstrāde jauniešu sagatavošanai patstāvīgai dzīvei ārpusģimenes aprūpes iestādēs un ieteikumu izvirzīšana šī procesa pilnveidošanai. Pētījums balstās uz resiliences pieeju un ekoloģiskās sistēmu teorijas pielietošanu. Pētījumā analizēta ārpusģimenes aprūpes sistēmā esošo jauniešu sagatavošana patstāvīgai dzīvei un parējās process atstājot šo sistēmu. Apskatīts, kāds atbalsts šobrīd pieejams jauniešiem sasniedzot pilngadību un kā būtu iespējams pilnveidot ārpusģimenes aprūpes izbeigšanu, kā arī sagatavošanos patstāvīgai dzīvei. Darbā izmantotas kvalitatīvās pētījuma metodes – daļēji strukturētas intervijas. Pēc pētījumā veikšanas var secināt ka stabilitāte un plašs pielāgots, pieejams atbalsts ir nozīmīgs faktors lai būtu veiksmīgi iznākumi Plašāk resiliences pieejas un ekoloģiskās sistēmu teorijas pielietošana varētu būt daļa no jauniešu sagatavošanas patstāvīgai dzīvei uzlabošanas. Atbalsts jauniešiem ir atšķirīgs dažādās pašvaldības un aprūpes iestādēs.

Title of bachelor thesis is Preparation for independent life, for youth, who are in out-of-family care. The aim, purpose of is preparing youth in out of family care for independent life and suggest some improvements to this process. This work is based on resilience approach and systems theory and practical application of these approaches in work with this target group. This bachelor’s thesis examines preparing youth, who are in out-of-family care for independent life and transition from care to independent life, reaching adulthood. Author will summarize information about support for youth coming of age and how process of leaving care can be improved. In this work qualitative research method - A semi-structured interview was chosen. After the research, it can be concluded that stability and a wide range of adapted, available support is an important factor for successful outcomes. Wider application of the resilience approach and the theory of ecological systems could be a part of improving the preparation of young people for independent life. Support for young people is different in different municipalities and care institutions.
Preparation for independent life, for youth, who are in out-of-family care
Keywords: Sociālā politika un sociālā darba organizācija; Patstāvīga dzīve; Jaunieši ārpusģimenes aprūpē; Institucionālā aprūpe; Sociālais atbalsts