Acu veselībai paredzēto uztura bagātinātāju aprite SIA "Mēness aptieka" aptiekā "Sentor -16" 2014. un 2015. gadā - Ponomarjova, Angelina (Latvijas Universitāte, 2016)
Redze ir organisma svarīgākā maņa, kas ļauj iegūt visvairāk informācijas par apkārtējo vidi. Acs slimības un redzes bojājumi skar lielu skaitu pasaules iedzīvotāju. Mūsdienu dzīves tendences nosaka aizvien lielāku acu noslogošanu lasot un apstrādājot lielus informācijas apjomus pie datoriem un darba ierīču ekrāniem. Līdz ar to redzes problēma ir aizvien aktuālāka un viens no variantiem kā pasargāt acu veselību ir uztura bagātinātāju lietošana. Darba mērķis ir noskaidrot, kādi ir iedzīvotāju paradumi, iegādājoties un lietojot acu veselībai paredzētos uztura bagātinātājus, un izvērtēt uztura bagātinātāju apriti aptiekā pēdējo gadu laikā. Bakalaura darba vispārīgi aprakstīta acs uzbūve un izplatītākās acu slimības. Apkopoti zinātniskie pētījumi par uztura bagātinātāju sastāvā esošo vielu ietekmi uz acs veselību. Praktiskā daļa ietver apraktstītas izmantotās metodes un materiālus, kā arī tika analizēti SIA “Mēness aptieka” aptiekas “Sentor-16” acu veselībai paredzēto uztura bagātinātāju aprite 2014. un 2015. gadā, kā arī šīs aptiekas klientu un aptiekai tuvāko praktizējošo oftalmologu aptaujas rezultāti. Bakalaura darba valoda- latviešu. Darba apjoms 49 lpp., tas ietver 26 attēlus un 3. pielikumus, literatūras sarakstā izmantoti 98 avoti.

Vision is the body's most important sense, which allows you to get the most information about the environment. Eye diseases and vision disorders affect a large number of the world's population. Modern life determine increase of burdening the eye when reading and processing large amounts of information on computers and device screens often used for work. Thus, the vision problem is increasingly important and one of the options to protect eye health is a dietary supplement use. The aim of this work is to find out what are citizen’s habits when they purchase and use eye health nutritional supplements, and to evaluate the nutritional supplement turnover in pharmacy in recent years. Bachelor thesis describes the general structure of the eye and the most common eye diseases. Summarizes the scientific research on how nutritional supplement ingredients affect eye health. In the second part of work is described methods and materials used, and analyzed Ltd. "Moon pharmacy" pharmacy "Sentor-16" nutritional supplements for eye health turnover in 2014 and 2015, as well as the pharmacy customers and ophthalmologists survey results. Work is written in Latvian. It consists of 49 pages, including 26 images and 3 attachments, the list of references contain 98 sources.
Consumption of food supplements meant for eye health in pharmacy "Meness" "Sentor-16" of the year 2014 and 2015
Keywords: Farmācija; redze; luteīns; aprite; anketēšana