Tēlotājmākslas darbi krāsojamo grāmatu dizainā - Kopštāle, Egita (Latvijas Universitāte, 2024)
Krāsojamās grāmatas ir kļuvušas par neatņemamu bērnu laika pavadīšanas veidu, kas palīdz attīstīt dažādas iemaņas un spēj ne tikai izklaidēt, bet arī izglītot. Diplomdarba “Tēlotājmākslas darbi krāsojamo grāmatu dizainā” mērķis ir izstrādāt krāsojamo lapu kolekciju ar latviešu mākslinieku 19. gadsimta beigu un 20. gadsimta pirmās puses darbiem, kas iepazīstinātu jaunāko paaudzi ar latviešu glezniecības darbiem. Darba teorētiskajā daļā tiek apskatīta latviešu glezniecības attīstība 19. gadsimta beigās un 20. gadsimta pirmajā pusē, analizējot faktorus, kas to ietekmējuši, aktīvākos māksliniekus un vadošos mākslas stilus, kā arī veidots ieskats krāsojamo grāmatu vēsturē. Dizaina paraugu analīzē apskatīti 20 dažādu stilu, autoru un veidu krāsojamās grāmatas, kas radītās balstoties uz mākslas darbiem. Paraugi tika analizēti pēc vairākiem kritērijiem kā ilustrāciju atbilstība oriģinālajiem mākslas darbiem, līniju lietojums, izvēlētie mākslas darbi un tematika, sniegtā informācija par darbiem un reprodukciju attēli, izdevuma veids un citi. Balstoties uz iegūto informāciju un analīzi, radošajā daļā tika izstrādāts un aprakstīts dizaina objekts – krāsojamo lapu komplekts “Latviešu mākslinieku darbi”, kas ietver 30 krāsojamās lapas, 30 kartiņas ar gleznu attēliem un tehnisko informāciju par tiem, kā arī mape uzglabāšanai.

Coloring books have become an integral way for children to spend their time, aiding in the development of various skills and not only providing entertainment but also education. The aim of the thesis "Works of Visual Arts in the Design of Coloring Books" is to develop a collection of coloring pages featuring the works of Latvian artists from the late 19th century to the first half of the 20th century, aimed at introducing the younger generation to Latvian painting. In the theoretical part of the work, the development of Latvian painting in the late 19th century and the first half of the 20th century is examined, analyzing the factors that influenced it, the most active artists, and the leading art styles, as well as providing an insight into the history of coloring books. In the analysis of design patterns, 20 different styles, authors, and types of coloring books based on artworks are examined. Samples were analyzed according to various criteria such as the correspondence of illustrations to the original artworks, the use of lines, information provided about the works and reproduction images, the type of publication, and others. Based on the acquired information and analysis, a creative section was developed and described, namely the design object – "Latvian Artists' Works" Coloring Page Set, which includes 30 coloring pages, 30 cards with painting images and technical information about them, as well as a storage folder.
Fine Art Works in Coloring Book Design
Keywords: Mākslas zinātne; krāsojamās grāmatas; latviešu glezniecība; muzejs; ilustrācijas